Čtvrtek, 28. března 2024

Českem má vést nový plynovod

Českem má vést nový plynovod
Německý energetický koncern RWE chystá v České republice obrovskou investici. Je to výstavba zcela nového velkokapacitního plynovodu, který spojí krušnohorskou Horu Sv. Kateřiny s německým městečkem Waidhaus, ležícím nedaleko hraničního přechodu Rozvadov.

Projekt Gazela

Trasa, pracovně označovaná jako projekt Gazela, má stát zhruba patnáct miliard korun. Její stavbu plánuje česká filiálka koncernu - RWE Transgas Net, jež má licenci na přepravu plynu přes Českou republiku. "Zatím zvažujeme tři varianty spojnice mezi Horou Sv. Kateřiny a Waidhausem. Studujeme trasy, zahajujeme jednání s úřady v místech, jimiž by vedly. O definitivním řešení rozhodneme asi do půldruhého roku," vysvětluje Jan Nehoda, jednatel RWE Transgas Net.

Vybudování českého plynovodu závisí na vzniku nových evropských přepravních tras. RWE se připravuje hlavně na to, že zhruba za čtyři roky začne plyn z Ruska do západní Evropy proudit novým Severoevropským plynovodem položeným pod Baltským mořem. Baltská trasa se vyhýbá rizikovým východoevropským zemím. Má odpůrce jak mezi politiky, tak mezi ekology. Přesto ji lidé z RWE považují za nejreálnější a už dnes chystají sítě, které se na podmořskou cestu napojí. Jedna z těchto větví, plynovod OPAL, má končit u česko-německých hranic a Transgas Net plánuje pokračování na českém území - projekt Gazela.

Stavět se bude do dvou let

"Jelikož ani Severoevropský plynovod, ani OPAL nejsou definitivně schváleny, úplně jistá není ani stavba české větve," podotýká další z jednatelů RWE Transgas Net Thomas Kleefuss. Pokud se záměr uskuteční, měla by se nová trasa v Česku začít stavět asi za dva roky. Kromě přípravných prací a ekologických analýz čekají nyní Transgas Net jednání se zhruba pěti tisíci vlastníků pozemků na českém území.

Stavba plynovodu je podle šéfů Transgas Netu daleko menším zásahem do krajiny než budování silnic. Trubka o metrovém průměru se ukládá metr hluboko pod zem. "Při dnešní kázni dodavatelů se dá stavební pruh omezit na třicet metrů šíře," líčí Nehoda. "Začne-li se stavět na několika místech najednou, může nad plynovodem do dvou let od prvního výkopu už zase růst tráva," dodává.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů