Pátek, 29. března 2024

Obnovitelné zdroje: čeká se na dotace ze strukturálních fondů

Obnovitelné zdroje: čeká se na dotace ze strukturálních fondů
Tiskové středisko BVVV rámci doprovodného programu proběhla panelová diskuse na téma „Obnovitelné zdroje energie – strategie a příležitosti“. Mezi účastníky nechyběli zástupci státní správy, univerzit ani podnikatelské sféry.

V roce 2005 podíl obnovitelných zdrojů na celkové hrubé spotřebě energie v ČR dosahoval 4,5 %. Od roku 2000 se ho podařilo zvýšit pouze o 0,6 %, ale tempo růstu je třeba výrazně urychlit, protože již v roce 2010 máme dosáhnout podílu 8 %. Jak na panelové diskusi uvedl vedoucí odboru udržitelné energetiky a dopravy Ministerstva životního prostředí ČR Jaroslav Kubín, nejvyšší potenciál máme ve využití energie z biomasy, vody a větru. Na vině pomalého rozvoje této oblasti je mimo jiné i nedostatečná finanční podpora v minulém období. V roce 2005 putovalo z příslušného státního fondu na program podpory obnovitelných zdrojů energie pouze 181 milionů korun rozdělených mezi 744 projektů. Významné zlepšení podmínek se očekává s možností čerpat dotace z evropského operačního programu životní prostředí, kde je pro období 2007 až 2013 na oblast udržitelného využívání zdrojů energie vyčleněno téměř 673 milionů Euro.

Za perspektivní označil Jaroslav Kubín také využívání solární energie, kde jde příkladem i Ministerstvo životního prostředí. Na jeho budově je instalován fotovoltaický systém a budovu Státního fondu životního prostředí „zdobí“ zase solární kolektor pro ohřev vody. „Podmínky u nás nejsou tak výhodné jako v jižní Evropě, ale potenciál pro využití solární energie je přesto dostatečný a byla by škoda ho nevyužít,“ podotkl Kubín. Jak v rámci panelové diskuse doložili zástupci výrobních firem, solární panely jsou výhodnou investicí také pro domácnosti. Jejich instalace na rodinných domech může mít i tříletou návratnost a poté dokáže v rodinném rozpočtu uspořit tisíce ročně. Využití solární energie se nabízí jako řešení rovněž v zateplených budovách. Jejich obyvatelé jsou v obdobích přechodu jaro – léto a podzim – zima často nuceni přitápět, protože uvnitř je chladněji než venku, a právě solární kolektory mohou tento problém vyřešit.

Praktické výsledky výzkumu v oblasti technologií pro využití obnovitelných zdrojů energie se představily nejen v rámci doprovodného programu, ale také v samostatné expozici v pavilonu D. V tzv. „Inovačním pavilonu – obnovitelné zdroje energie“ vystavuje výsledky své práce jedenáct inovačních firem. „Pro širší využití obnovitelných zdrojů energie je důležité především zvládnout technologie, spolupracovat s výzkumem a najít někoho, kdo je vyrobí za přijatelnou cenu. To je smysl naší expozice, která umožňuje také využít naše kontakty v oblasti výzkumných programů a mezinárodní spolupráce,“ vysvětlil ředitel BIC Brno Jaroslav Chaloupka.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů