Čtvrtek, 28. března 2024

Čína povolí zahraniční investice do atomu

Čína povolí zahraniční investice do atomu
Čína chce umožnit zahraničním firmám investovat do své jaderné energetiky. Napsal to čínský časopis Securities Journal s odvoláním na vysokého úředníka ze státní plánovací komise. Čína potřebuje zahraniční investice, aby mohla splnit svůj ambiciózní plán - spustit v příštích deseti letech tři nové reaktory ročně a do roku 2030 zdvacetinásobit výrobu elektrické energie v jaderných elektrárnách.

Přes sto elektráren

Podle čínského ministerstva plánování se má kapacita jaderných reaktorů v zemi zvýšit do roku 2020 na 40 gigawattů. To je více než dvojnásobek současné výroby v celé České republice. Nyní má Čína osm jaderných reaktorů s kapacitou 8 gigawattů.

Státní plánovací komise chce po tomto datu zvýšit rychle kapacitu elektráren ještě o dalších 80 - 110 gigawattů. Zatím není jasné, kolik nových jaderných elektráren vlastně bude muset Čína postavit. Podle odhadu zveřejněného v americkém deníku The Washington Post by mělo jít asi o 150 nových reaktorů. Studie americké univerzity The Massachusetts Institute of Technology ale tvrdí, že Čína bude potřebovat v polovině století až 200 nových jaderných elektráren. Stane se tak největším provozovatelem nukleárních elektráren na světě.

Uran do zásoby

Atomovými elektrárnami chce Čína vyřešit nedostatek energie a potíže se stále se zhoršujícím životním prostředím. Čínské hospodářství totiž roste tempem okolo 10 procent ročně, a to s sebou přináší zvýšenou spotřebu energie. Země přitom nemá významná ložiska ropy či plynu a je závislá na dovozech a na spalování domácího uhlí.

Čína dováží ročně 320 milionů tun ropy a toto číslo by se podle čínských úřadů mělo do roku 2020 zvýšit na 550 milionů tun. Podle údajů čínské celní správy je nyní země také čistým dovozcem uhlí - dováží ho téměř tři miliony tun ročně, většinou pro spalování v elektrárnách. Mimo jiné i proto podle odhadů ještě letos Čína v produkci oxidu uhličitého předstihne současnou světovou jedničku, Spojené státy.

Peking se stává také dovozcem uranu. Podle nynějšího pětiletého plánu chce vybudovat strategické uranové rezervy. Jejich plánovanou velikost zatím Čína neoznámila. Státní firma China National Nuclear Corporation už ale uzavřela smlouvu o těžbě uranu v Nigérii. Předběžnou dohodu má také s australskou společností zabývající se geologickým průzkumem Uranex NL. Podle agentury Bloomberg jedná i se zatím nejmenovanými společnostmi v Kazachstánu a v Mongolsku.

Využít a zkopírovat

Na výstavbě jaderných elektráren spolupracuje Čína s americkou společností Westinghouse Electric. Jedná i s francouzskou firmou Areva. Ve společných podnicích má vždy většinový podíl čínský stát. Číňanům přitom nejde jen o pomoc při výstavbě elektráren. Chtějí hlavně využít a zkopírovat zahraniční technologie. Proto je například součástí kontraktu s Westinghouse i dohoda o transferu technologií do Číny.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů