Pátek, 19. dubna 2024

Vatikán bude ekologický

Vatikán bude ekologický

VATIKÁN 7. června 2007 Několik budov ve Vatikánu bude už brzy pokrývat téměř veškerou svou spotřebu elektřiny energií získanou ze slunce. Impulz k tomu, aby se na střeše vatikánského paláce objevily solární panely, dal sám papež Benedikt XVI., který se netají obavami z vyčerpání energetických zdrojů planety. Agentuře AP to sdělil inženýr Carlo Cuscianna, jenž byl touto záležitostí pověřen.

Podle Cuscianny se už příští rok objeví na střeše auditoria Pavla VI. fotovoltaické články, které dokážou přeměnit sluneční svit v elektrickou energii. Jde o významný krok, protože budova má poměrně značnou spotřebu energie: sál, který pojme 6300 posluchačů, využívá papež tradičně v zimních měsících k pravidelným středečním generálním audiencím a kromě toho i během roku, ve chvíli, kdy panuje v Římě špatné počasí.

Navíc se v auditoriu pořádají i koncerty, které jsou z hlediska spotřeby elektřiny velmi náročné. Instalace solárních panelů by měla zajistit dostatek energie potřebné k osvětlení, vytápění či chlazení budovy. Výhodou připravovaného systému bude rovněž to, že v období, kdy zůstane auditorium prázdné, budou elektrickou energii využívat i jiné vatikánské budovy. Papež podle Cuscianny sleduje přípravné práce s velkým zájmem.

 

Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů