Sobota, 20. dubna 2024

Rakouští odpůrci Temelína terčem českých recesistů

Rakouští odpůrci Temelína terčem českých recesistů
Vy blokujete hranice, abyste odstavili naši jadernou elektrárnu, my je zablokujeme, abychom spustili tu vaši. Myšlenka, na které bylo založeno sdružení Start Zwentendorf - parodie na rakouské protitemelínské aktivisty.

Čeští "magoři"

Zwentendorf je jediná jaderná elektrárna, kterou kdy Rakousko postavilo. Dodnes však nevyrobila ani watt energie. Krátce po dostavbě v roce 1978 se totiž v zemi konalo referendum, v němž se těsná většina vyslovila proti jejímu provozu. Od té doby elektrárna za pět miliard šilinků zarůstá plevelem.

"Požadujeme okamžité spuštění Zwentendorfu," brojí webová stránka několika českých recesistů. Odstavená jaderná elektrárna prý škodí životnímu prostředí. Rakušané totiž nahrazují chybějící zdroje dovozem elektřiny, která se vyrábí zejména spalováním hnědého uhlí. "Hnědé uhlí obsahuje uran. Uzavřený Zwentendorf znamená minimálně 10 tun radioaktivního spadu ročně," argumentuje server.

Sdružení Start Zwentendorf vydává samo sebe za partnera rakouského Stop Temelin. Užívá proto stejné grafické symboly a připravuje také analogické akce. Čeští recesisté v první fázi plánují blokovat hraniční přechody a rozdávat rakouským řidičům dotazníky. Pak bude následovat dohoda o zprovoznění Zwentendorfu. Podepíše se v Melku a na její závěry bude dohlížet mezivládní komise. A pokud Rakušané neustoupí, dojde až na žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu v Bruselu.

Vážně míněná recese

Skupinka nadšenců, jež stojí za sdružením, si přeje zůstat v anonymitě. "Naše jména nejsou důležitá. Start Zwentendorf je jako wikipedie - každý se může na naši stránku připojit a něco připsat, či naopak smazat," tajemně prozrazuje jeden ze zakladatelů, jinak učitel na vysoké škole. Cílem sdružení nemá být pouze recese, ale rovněž snaha zabránit, aby si protirakouské akce přivlastňovali jenom extremisté. Ohlasy má prý velmi pozitivní.

S neformálním sdružením spolupracuje přírodovědecký časopis Vesmír. "Poskytujeme jim odborné materiály. Spory kolem Temelína vyvolávají spoustu emocí, které se snažíme posouvat do věcné roviny," objasňuje motivy zástupce šéfredaktora Ivan Boháček.

Internetová doména Start Zwentendorf zatím běží dva týdny. Má už ale i svou anglickou a německou verzi. Jako podporovatelé se na ní dosud registrovala stovka lidí, z nichž značnou část tvoří akademici a členové odborných spolků. "Objevil jsem to náhodou. Server mě zaujal jako vtipná a elegantní reakce na rakouský nátlak," říká signatář Radek Svoboda z České nukleární společnosti.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů