Středa, 24. dubna 2024

Odpověď Vídni: Česko dohodu o Temelínu plní

Odpověď Vídni: Česko dohodu o Temelínu plní
Česká diplomacie je přesvědčena, že země plní česko-rakouskou dohodu z Melku o bezpečnosti Jaderné elektrárny Temelín. Věří také, že odlišné názory na Temelín se postupně vyjasní v rámci ustavené meziparlamentní komise. Zhruba v tomto duchu se má podle českého ministerstva zahraničí nést odpověď na dopis, který česká vláda obdržela od rakouských kolegů. Do Vídně dokument vláda pošle tento týden.

Podle mluvčí ministerstva zahraničí Zuzany Opletalové vláda v návaznosti na rakouskou expertizu odešle v nejbližších týdnech také své vlastní odborné stanovisko. Další podrobnosti k odpovědi česká diplomacie nebude zveřejňovat. "Protože to považujeme za nezdvořilé," uvedla Opletalová. Narážela tak na to, že rakouská vláda dopis zveřejnila v rakouských médiích dříve, než jej předala české straně. Opletalová doplnila, že česká odpověď nebude mít formu nóty, ale bude to dopis, protože i z Rakouska dorazil dopis.

V něm si rakouská vláda stěžovala, že nebyly splněny bezpečnostní cíle, které by opravňovaly ke spuštění komerčního provozu Temelína. Rakousko také vyzvalo českou vládu, aby s ním jednala o otázkách týkajících se bezpečnosti jaderné elektrárny, které jsou podle názoru Vídně dosud otevřené. Rakouský kabinet se odvolává na dohodu z Melku, která řeší bezpečnostní otázky Temelína.

Dopis do Prahy zaslali rakouský kancléř Alfred Gusenbauer a ministr životního prostředí Josef Pröll.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů