Čtvrtek, 28. března 2024

NWR bude zpracovávat metan

NWR bude zpracovávat metan
Nizozemská společnost New World Resources (NWR), která je stoprocentním vlastníkem těžební společnosti OKD, vytvořila společný podnik pro jímání, těžbu a zpracování metanu. V podniku s názvem Green Gas International B.V. jsou partnery OKD, DPB a.s. a společnost Green Gas International Limited. Informovala o tom NWR.

NWR vlastní ve společném podniku přibližně 70procentní akciový podíl. Zbylých zhruba 30 procent patří bývalým akcionářům společnosti Green Gas International Limited a francouzskému fondu soukromého kapitálu (private equity) Demeter.

Společný podnik současně získal vlastní kapitál 15,5 milionu eur (zhruba 438 milionů korun) prostřednictvím emise nových akcií. Metan bude firma jímat z uhelných dolů a skládek odpadů a zpracovávat pro další využití v České republice i ve světě.

"Kjótský protokol vytvořil zcela nové, prudce se rozvíjející odvětví podnikání směřující k omezení emisí skleníkových plynů a prevenci klimatických změn. Věříme, že kombinace našich aktivit v oblasti jímání a zpracování důlního plynu s Green Gas International a jejím managementem vytvoří společnost s ideálními předpoklady pro další růst v oblasti omezení emisí metanu v důsledku důlní činnosti a skládkového hospodářství," uvedl člen představenstev NWR a OKD Zdeněk Bakala.

OKD, DPB a.s. byla založena v roce 1960 a jejím úkolem je prevence před výrony plynů a průvaly vod do důlních děl a odplyňování budoucích důlních polí na černouhelných hlubinných dolech ostravsko-karvinského revíru.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů