Pátek, 29. března 2024

ČEPS se chystá na dovoz elektřiny z Ukrajiny

ČEPS se chystá na dovoz elektřiny z Ukrajiny
Česká republika se v budoucnu může stát závislá na elektřině z Ruska či Ukrajiny. Státní společnost ČEPS, jež vlastní a provozuje domácí přenosové sítě, se už začíná připravovat na možný dovoz proudu z východu.

"Pokud se v České republice nepostaví dostatek nových zdrojů - a to je vyloučeno, mají-li zůstat zachovány ekologické limity těžby hnědého uhlí i stop jaderné energetice - přestane být země kolem roku 2012 ve výrobě proudu soběstačná. Pak bude jediným řešením přivést k nám elektřinu z východní Evropy," vysvětluje ředitel ČEPS Vladimír Tošovský.

S energetickým deficitem počítají i analýzy energetické společnosti ČEZ. Podle nich bude v České republice v roce 2020 chybět výrobní kapacita na třicet terawatthodin elektřiny ročně, což představuje asi třetinu v té době předpokládané spotřeby. Nahrazení výpadku - alespoň zčásti - dovozem elektřiny z východu plánuje i ministr průmyslu Martin Říman.

Nové linky na Moravě

Státy bývalého Sovětského svazu jsou podle Tošovského jediným evropských regionem, odkud by se mohla dovážet nedostatková energie do střední, ale i jižní Evropy.

ČEPS počítá s tím, že se prostřednictvím jeho soustavy bude dopravovat z východu i elektřina do dalších evropských států. Proto už začal s posilováním sítí. "Nutné je především zvýšit kapacitu linek vedoucích severojižním směrem," upřesnil Tošovský.

ČEPS nyní chystá na severní Moravě tři velké projekty na posílení přenosových kapacit. Jednak chce zdvojnásobit zhruba devadesátikilometrové vedení mezi Prosenicemi a Nošovicemi, dále plánuje výstavbu nové, zhruba stejně dlouhé linky mezi Krasíkovem a Horními Životicemi. Dalším krokem má být posílení trasy mezi Slavěticemi a rakouskou hranicí. Všechny tři stavby by měly být hotovy v roce 2008, další mají následovat. Na modernizaci sítě má ČEPS až do roku 2012 připraveno 2,5 miliardy korun ročně.

Plány ČEPS na posilování přenosových kapacit ale brzdí nedostatek informací. "Není jasné, jak bude česká energetika kolem roku 2012 fungovat. Jestli se přece jen nebudou nakonec stavět nové bloky v Temelíně, případně nové velké uhelné elektrárny. A tak netušíme, jestli opravdu budovat spojení mezi Ukrajinou a střední Evropou, nebo spíš chystat napojení nově budovaných zdrojů u nás," vysvětluje Tošovský, jemuž vadí, že vláda sice odmítla sociálnědemokratickou státní energetickou koncepci, nenahradila ji ale vlastním plánem. "Začíná to být vážný problém - potřebujeme vědět, kde stavět. Vybudovat vysokonapěťové vedení je totiž na přípravu stejně náročné jako postavit novou dálnici. Od záměru po realizaci uplyne obvykle deset let," varuje šéf ČEPS.

K napojení východoevropských sítí ke středoevropským přitom nestačí jen posílit přenosové cesty, vyřešit se musí i odlišnost parametrů obou soustav. "Napojení Ukrajiny k evropským systémům vyžaduje řešení řady technických problémů. Pracuje na tom Evropská komise ve spolupráci s těmito státy," řekl Tošovský.

Problém s větrníky

Kromě posilování sítí kvůli chystanému importu východoevropské elektřiny řeší ČEPS ještě jeden závažný problém. Jak připravit domácí rozvodnou síť na chystaný nástup větrné energie.

V zemi jsou nyní připraveny stovky projektů větrných elektráren. Dohromady představují výkon kolem 1200 megawattů, což je víc než dnešní kapacita Temelína. I když reálná je podle odborníků výstavba větrníků o instalovaném výkonu "jen" asi 800 megawattů, náklady na zálohy, rezervy a služby, nezbytné pro jejich připojení k přenosové síti, prodraží podle Tošovského provoz celé elektrizační soustavy asi o sedm miliard korun ročně.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů