Čtvrtek, 28. března 2024

Francie vsází na jadernou energetiku

Francie vsází na jadernou energetiku
Pokud by se vybíral symbol dynamické a moderní Francie, ve výčtu by nechyběl vysoký elegantní most v jihofrancouzském Millau či nová trať pro vlaky TGV z Paříže na východ. Brzy přibude další stavba. Pokusný reaktor pro testování jaderných materiálů a paliv v Cardache na jihovýchodě země.


Výstavbu v hodnotě 500 milionů eur zahájili Francouzi letos v březnu, hotova má být v roce 2014. Budoucí reaktor, nazvaný podle známého francouzského vědce Julese-Horowitze, umožní vyvíjet materiály pro extrémní podmínky termojaderné fúze. A připraví podmínky pro konstrukci prototypu reaktorů čtvrté generace v roce 2020. Důležitost projektu zdůraznil i francouzský ministr - zmocněnec pro průmysl Francois Loos slovy, že význam jaderné energetiky bude stoupat s tím, jak bude ubývat fosilních paliv a jak budou starší reaktory vyřazovány z provozu. To pochopili i jinde. V poslední době se vrací k myšlence energie z jádra Německo či Británie, tedy země ještě nedávno v tomto ohledu poměrně skeptické. Energie z jádra zažívá renesanci a postavit novou jadernou elektrárnu zvažuje dokonce i Švýcarsko.

"Jestliže chce Evropa i nadále hrát důležitou roli v jaderném výzkumu, musíme vyvíjet nové pokusné reaktory," prohlásil také předseda European Nuclear Society Frank Deconinck. Navíc Francie věří, že rozvoj jaderné energetiky pomůže splnit cíl, snížit do roku 2020 emise skleníkových plynů o 20 procent. Paříž proto navrhla ostatním evropským zemím spolupráci. "Přeji si, aby Francie, která je v oboru světovým lídrem, spojila státy, které jsou připraveny rozvíjet jadernou energii na svém území," potvrdil záměry bývalý ministr financí a hospodářství Thierry Breton.

Evropské země musí pomýšlet i na svou rostoucí energetickou závislost. Ostatně na vzájemnou závislost EU a Ruska poukázal při své nedávné návštěvě Prahy i Franck Chevet, generální ředitel pro energii a nerostné suroviny francouzského ministerstva hospodářství. Co je podle něho zásadní, jsou právě investice do výzkumu.

Francie právě díky jaderné energii vypouští méně skleníkových plynů a má před ostatními státy mírný náskok. V letech 2010 plánuje získávat z obnovitelných zdrojů - zvláště z vodní energie - takové množství energie, které se rovná produkci jedné jaderné elektrárny.

Nyní jaderná energie činí asi 70 procent celkové energetické produkce Francie, která nedávno na evropské půdě vznesla požadavek, aby i energie z jádra byla zahrnutá do obnovitelných zdrojů energie.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů