Čtvrtek, 28. března 2024

Válka akcionářů v teplárnách blokuje půl miliardy pro Prahu

Válka akcionářů v teplárnách blokuje půl miliardy pro Prahu
Pražskou teplárenskou, druhou největší teplárenskou firmu v zemi a dceřinou společnost hlavního města Prahy, ochromil spor akcionářů. Firma už tři roky nerozdělila zisk, dva roky je bez generálního ředitele. Před dvěma týdny se rozpadlo i její představenstvo.

Praha tak letos přišla kvůli neshodám akcionářů téměř o půl miliardy korun, jež má dostat z třímiliardového zisku tepláren z posledních let. Návrh na výplatu dividend na poslední valné hromadě opět neprošel. Pro Pražany má však konflikt i lepší stránku: firma jim nemůže zdražit teplo, protože o cenách rozhoduje představenstvo. A to se teď nemůže usnášet.

Teplárnami, jež zásobují čtvrt milionu domácností a stovky firem, se tak zřejmě bude zabývat justice. Jestli totiž zůstanou bez představenstva déle než tři měsíce a nebude se rýsovat nějaké východisko, soud jim určí opatrovníka.

Válka přitom nemá snadné řešení. Proti sobě stojí dva stejně silní akcionáři (mají zhruba po 48 procentech): Angličany ovládaná International Power Opatovice a Pražská teplárenská holding (PTH), jež patří napůl městu Praha a německé EnBW. Ani jedna strana tak nemůže získat dvoutřetinovou většinu a prosadit své návrhy.

Akcionáři se přou hlavně o zisk. "PTH chce, aby šly výnosy z prodeje emisních povolenek na ekologické projekty či modernizaci sítí. Britové chtějí ty peníze do zisku," říká zástupce PTH Jan Choděra.

Konflikt trvá už tři roky a před dvěma týdny vyvrcholil rezignací zástupce Britů v představenstvu tepláren Františka Hejčla. Na valné hromadě konané o dva dny později se za něj nepodařilo zvolit náhradníka. "Britové předložili tři návrhy, bylo to ale narychlo, nic jsme o těch lidech nevěděli, proto jsme je zamítli," říká Choděra. "Zatím nejde o nic tragického." Podobně to vidí i šéfka představenstva tepláren Alena Vitásková: "Pokud se do konce roku podaří obnovit funkčnost představenstva, společnost to nijak zásadně nepoškodí. Věřím, že se akcionáři dohodnou."

Primátor Bém tvrdí, že se zástupci britské firmy chovají "neprofesionálně", a chystá jednání mezi městem a vlastníky International Power: "Sejdeme se buď v Praze, nebo v Londýně." Britové na otázky HN neodpověděli, protože mají svou mluvčí na dovolené.

Šance na smír je však nevelká. Už proto, že představenstvo funguje v oslabení už dva roky. Když se v původně pětičlenném orgánu uvolnilo páté křeslo, akcionáři se neshodli ani na jeho obsazení, ani na zrušení. A eroze v orgánech Pražské teplárenské pokračuje: minulý týden odešel z dozorčí rady zástupce PTH Ladislav Vinický.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů