Čtvrtek, 25. dubna 2024

ČEZ na plyn

ČEZ na plyn
ČEZ má nový plán, jak zmírnit hrozící nedostatek elektrické energie. Některé uhelné elektrárny, které postupně doslouží, by společnost nahradila novými paroplynovými. Do konce letošního roku oznámí, kde by mohly vyrůst. Uvažuje například o lokalitě Úžín na Ústecku, pro kterou již vznikl projekt na výstavbu 220 megawattového zdroje. Vyloučeny nejsou ani jiné možnosti, musí však jít o místa poblíž plynovodu. A podmínkou pochopitelně bude, aby existoval dlouhodobý a spolehlivý kontrakt na zásobování zemním plynem z Ruska.

Ve srovnání s hnědouhelnými elektrárnami jsou paroplynové šetrnější k životnímu prostředí, vypouštějí totiž zhruba o polovinu méně oxidu uhličitého. Důležitou vlastností těchto elektráren je, že jsou schopny rychle reagovat na okamžitou potřebu; poměrně snadno lze regulovat jejich výkon a je možné je rychle připojit k přenosové soustavě. Dokážou tak nahradit výpadek z jiných zdrojů, což bude akutní například v okamžiku, až poběží větší množství větrných elektráren a zrovna v době špičky nastane bezvětří. Nevýhodou je, že plyn je zatím dražší. Ale protože evropské zásoby uhlí budou docházet rychleji než zásoby plynu, dá se předpokládat sbližování cen.

Předností paroplynového řešení by rovněž bylo, že s tímto typem elektráren mají české strojírenské firmy dostatek zkušeností. Škoda Power získala v uplynulých letech řadu kontraktů na dodávky zařízení pro paroplynové elektrárny. Podle Radky Pistoriusové, tiskové mluvčí plzeňského holdingu, šlo například o El Sauz a Hermosillo v Mexiku, dále o Záhřeb a Rigu. Loni získala Škoda Power první dva takové kontrakty v Rusku.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů