Úterý, 23. dubna 2024

Nastal zlom: sluneční energie je hitem

Nastal zlom: sluneční energie je hitem
Výroba elektřiny ze slunečního záření, donedávna jen předmět výzkumů a experimentování technických fandů, se v Česku stává komerčním hitem. Zlom nastal v letošním roce, během jehož první půlky investoři spustili hned několik menších solárních elektráren. První větší projekty se právě dokončují a zájem o koupi solárních článků pro rodinné domky už projevují dokonce i drobní stavebníci.

Tento týden oznámila zahájení jednoho z největších projektů v zemi společnost Energy 21 v Jaroslavicích na Znojemsku. Na dvouhektarovém pozemku tu za 90 milionů korun instaluje solární panely o výkonu 0,9 megawattu (pro srovnání - velké uhelné elektrárny mají kapacitu ve stovkách megawattů, jaderná elektrárna v Temelíně má tisícimegawattový výkon). Elektrárna má začít první elektřinu do rozvodné sítě dodávat koncem letošního srpna.

Už koncem tohoto týdne má uvést do provozu solární elektrárnu v Ostrožské Lhotě na Zlínsku společnost HiTechMedia Systems. Zařízení za necelých 80 milionů korun má vyrábět 700 kilowatthodin elektřiny ročně, což postačí pro zásobování zhruba dvou set domácností v obci. "Uvažujeme ale už i o druhé etapě projektu, který by zvedl celkový výkon na 1,5 megawattu," říká jednatel investorské firmy Vladimír Mléčka.

Solárních projektů přibývá

Menších projektů už je celá řada. U Bušanovic na Prachaticku zahájila v únoru výrobu sluneční elektrárna firmy Korowatt, investor chystá rozšíření projektu. Téměř půlmegawattové zařízení dokončuje investor Zdeněk Doležal u Úštěka na Litoměřicku, o něco výkonnější je elektrárna firmy Sluneta v Dubňanech na Hodonínsku. Na Tachovsku začali elektřinu ze solárních článků umístěných na střeše svých objektů vyrábět místní lesáci. Podle Mléčky nastartoval sluneční boom předloni přijatý zákon o alternativních zdrojích energie, který zajišťuje investorům pevné výkupní ceny na 15 let dopředu. Za tržní ceny se "zelená" energie prodávat nedá, její výroba je proti klasickým zdrojům příliš drahá. "Pomáhá i přístup k dotacím na tyto projekty," říká Mléčka.

Investoři proto počítají i s dalšími většími stavbami. Energy 21, za níž stojí domácí investiční a poradenská skupina Natland Group, chystá ještě letos spuštění dvou elektráren o megawattovém výkonu v Božicích a Vojkovicích na jižní Moravě. V příštím roce chce začít stavět další elektrárnu v Pohořelicích. Její výkon by se měl blížit dokonce třem megawattům, čímž by se stala největším projektem svého druhu u nás.

"Objem našich investic do solárních elektráren letos dosáhne 300 milionů korun, pro rok 2008 už jsou zpracované projekty téměř za tři miliardy korun, a to nejen v Česku, ale i na Slovensku, ve Španělsku, v Bulharsku či na Ukrajině," uvedl šéf Energy 21 Tomáš Buzrla. "V Česku čeká řada solárních projektů na schválení dotace. Všechny ji určitě nezískají a mnohé se bez cizí pomoci nedočkají realizace. Chceme je vyhledávat a na dokončení se podílet," dodal.

Také HiTechMedia Systems sází na růst nové branže. Firma, jejímž hlavním oborem jsou informační technologie, loni založila dceřinou HiTechSolar. Ta se kromě investice v Ostrožské Lhotě zabývá dovozem a instalací fotovoltaických článků. "Zájem o tyto služby prudce roste," říká Mléčka a předpokládá, že tržby z energetiky ve skupině HiTech brzy převýší příjmy ze služeb z informačních technologií.

Podle Mléčky na domácím trhu dnes operuje už asi pět firem specializovaných na dodávky solárních systémů: "Začínali většinou Češi čistě z fandovství. Ale vím už minimálně o dvou německých firmách, které si tu zřídily pobočky."

Panely na domky

O montáž solárních panelů se také v čím dál větší míře zajímají stavebníci rodinných domků. "V posledních měsících nás kvůli tomu kontaktují už desítky lidí," říká Mléčka z HiTechMedia Systems.

Pořídit si fotovoltaický článek na dům je stále dost drahé. Majitele domku s vhodně konstruovanou střechou to podle Mléčky přijde na čtvrt až tři čtvrtě milionu korun. Díky tomuto zařízení lze ušetřit až polovinu ročních nákladů na energii. Stavebníci mají možnost získat na solární panel dotaci ze Státního fondu pro životní prostředí.

Zatímco dodavatelů solárních technologií přibývá, koupit se fotovoltaické články v Česku zatím nedají, investoři je dovážejí vesměs z Německa. "Je to paradox. Závodů na výrobu fotovoltaických panelů je u nás asi dvacet. Ale výrobci veškerou produkci vyvážejí, donedávna tu pro ni nebyl trh," říká Mléčka.

Kromě domácích výrobců, jako je rožnovský Solartec či Strojírny Bohdalice, továrny na solární články mají německý Schott Solar či japonské firmy Kyocera a Onamba.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů