Pátek, 19. dubna 2024

Jednání začala

Jednání začala
Elektrárna, kterou by měl provozovat český Czech Coal a německý E.ON, už má konkrétní parametry.

Bude to tedy německá skupina E.ON, kdo se stane pro nejbližší měsíce exkluzivním partnerem Mostecké uhelné (MU) a Czech Coal pro jednání o společném podniku, který by postavil novou uhelnou elektrárnu u dolu Vršany. Mostecká uhelná by dodala uhlí a E.ON elektrárnu. Předseda představenstva a generální ředitel Wulf Bernotat to ohlásil během návštěvy Prahy minulý týden a zástupci Czech Coal začátkem tohoto týdne společný záměr potvrdili. Konkrétními partnery pro jednání o joint venture na německé straně budou společnosti E.ON Energie AG a E.ON Kraftwerke GmbH z koncernu E.ON. "Cílem je výstavba a provozování elektrárny s výkonem 1200 MW (2 x 600 MW). Nový zdroj bude využívat hnědé uhlí z těžební lokality Vršany," uvedli zástupci Czech Coal, další podrobnosti prý budou zveřejněny v průběhu příštích měsíců.

Pro skupiny E.ON a Czech Coal není spolupráce něčím úplně novým - v letech 2005 a 2006 Czech Coal prodal E.ON dvoutřetinové podíly v Teplárně Otrokovice a Energetice Malenovice. Joint venture, který by měl v budoucnu provozovat elektrárnu, je ale přece jen sousto jiného kalibru. Nic ale není jisté. Dá se očekávat, že jednání budou dlouhá, a nelze vyloučit ani to, že nakonec dojde i na obnovení jednání s ČEZ. Energetická společnost se s partnery v MU nepohodla, když nedošlo na dlouhodobou smlouvu o dodávkách uhlí. Představitelé německé společnosti E.ON dali najevo, že investice předpokládá vyřešení sporu s dosavadním českým partnerem.

A tak bezprostřední efekt zprávy spočívá spíše v tom, že přitáhla pozornost k E.ON, relativně novému hráči, který však už má v Česku milion zákazníků, zejména v jižních Čechách a na jižní Moravě.

Liberalizace evropského trhu skupině E.ON vyhovuje. Chceme být první panevropskou energetickou společností, prohlásil předseda představenstva Bernotat na konferenci s analytiky 1. května a při návštěvě Prahy to zopakoval i na setkání se skupinou ekonomických novinářů. Aktivně přistupuje i k dalším evropským politikám, jako je zvýšení energetické účinnosti a boj proti klimatickým změnám.

Produkci oxidu uhlíku (CO2) chce snížit do roku 2030 o polovinu (ve srovnání s rokem 1990). Obecně byl přijat závazek stavět nové elektrárny na fosilní paliva s nižší měrnou produkcí CO2, než je současná nejlepší dostupná technologie EU. Kolem roku 2020 by mělo být podle představ E.ON ukládání CO2 do podzemí cenově přijatelné.

DALŠÍM VÝZNAMNÝM ZDROJEM snižování emisí je zvýšení podílu elektráren na zemní plyn, kde se E.ON navíc podařilo prorazit bariéru 60procentní účinnosti. V dodávkách zemního plynu je E.ON evropskou jedničkou. Brzy by chtěl dosáhnout kapacity 10 miliard kubických metrů plynu ročně a k tomu chce posílit existující partnerství s Gazpromem a rozvíjet dodávky z dalších zdrojů zejména v podobě zkapalněného plynu LNG. Do roku 2015 chce zdvojnásobit kapacitu zásobníků plynu v severozápadní Evropě.

Velkou roli hrají v plánech E.ON jaderné elektrárny. V Německu se zatím nedá otevřít debata o výstavbě nových, ale v řadě dalších zemí se takové příležitosti nabízejí.

Pro kapacity postavené výlučně na obnovitelných zdrojích (bez započtení hydroenergie) bude skupina E.ON investovat 3 miliardy eur jen do roku 2010. Teď se jedná především o větrné elektrárny s celkovou kapacitou 500 MW.

AUTOR: ZBYNĚK FIALA

AUTOR: LIBUŠE BAUTZOVÁ
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů