Pátek, 19. dubna 2024

Podnikatel chce u Stroupče postavit solární elektrárnu

Podnikatel chce u Stroupče postavit solární elektrárnu
Stroupeč/Podnikatel Zdeněk Hruška chce fotovoltaickou solární elektrárnu ve Stroupči nedaleko Žatce zprovoznit už příští rok. Obec s výstavbou souhlasí, v současnosti se čeká na schválení dotací.
Solární panely by měly stát na pozemku o velikosti 2,5 hektaru nedaleko Stroupče.
"Jedná se o zemědělskou půdu. V současné době pozemek kupujeme. Samotná elektrárna je ve fázi příprav, nyní čekáme, zda nám budou schváleny dotace," řekl Deníku Zdeněk Hruška, podnikatel, který chce sluneční energii na elektřinu nedaleko Žatce přeměňovat.
Obec Žiželice, pod kterou Stroupeč spadá, se stavbou souhlasí. "Zatím se jednalo jen o investiční záměr. Projednávalo ho zastupitelstvo a předběžně souhlasilo," sdělil Petr Kvítek, starosta Žiželic.
Zatím se podle něj neozvaly žádné hlasy, které by s elektrárnou nesouhlasily. "Nikdo zatím neříkal, že by s tím měl problém. Ani kvůli vzhledu," dodal starosta.
Stavbu elektrárny bude posuzovat odbor životního prostředí na žatecké radnici. "Podporujeme obnovitelné zdroje energie, ale každou žádost musíme posoudit, zda nepřinese nějaké další škody. K elektrárně u Žiželic jsme se zatím nevyjadřovali, nebyl dosud zpracován ani dokument o vlivu stavby na životní prostředí," uvedl Petr Janda, vedoucí odboru.
Fotovoltaická solární elektrárna u Stroupče by měla dosáhnout výkonu jednoho MegaWattu.
"Bude to absolutně čistá energie. Solární elektrárny šetří ovzduší také od skleníkových plynů. Neutrpí ani tamní příroda, pozemek zůstane zatravněný a uvažujeme i o tom, že bychom v objektu nechali stádo ovcí, aby trávu spásalo," vysvětloval investor Zdeněk Hruška.

Stavba přijde na 130 milionů

Elektrárna by měla stát přibližně sto třicet milionů korun. "Část získáme z úvěru, část chceme získat z dotací," přiblížil financování projektu podnikatel.
Solární panely budou u Stroupče možná už příští rok. "Vše závisí jen na dotacích.
Pokud je získáme v blízké době, může elektrárna u Stroupče začít produkovat elektrickou energii už v příštím roce. Stavba solární elektrárny netrvá dlouho," pokračoval Zdeněk Hruška.
Ze solární elektrárny by měli mít prospěch i lidé, kteří mají svá obydlí nedaleko. Podnikatel se chce domluvit s obcí na spolupráci. "Proběhla sice už dvě jednání, ale spolupráce zatím ještě není vyjasněna. Chtěli bychom se ale podílet na některých projektech ve Stroupči a Žiželicích," řekl Z. Hruška s tím, že taková pomoc by byla možná přibližně po třech letech provozu elektrárny.
"V prvních třech letech totiž budeme splácet největší část úvěru bankám. Potom ale spolupráci nic nebrání," dodal Hruška.

HYNEK DLOUHÝ
Zdroj: Žatecký a lounský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů