Čtvrtek, 28. března 2024

Teplárny: Ekologická daňová reforma nás připraví o zákazníky

Teplárny: Ekologická daňová reforma nás připraví o zákazníky

Provozovatelé tepláren se obávají, že je připravovaná ekologická daňová reforma připraví o značnou část zákazníků, pro které bude výhodnější zásobovat se teplem z vlastních zdrojů. Teplárnám se nelíbí, že od daně mají být osvobozeny domovní kotelny a domácnosti, které používají k individuálnímu vytápění zemní plyn, nikoli však teplárny, jež ze stejné suroviny teplo vyrábějí a dodávají domácnostem.

Předseda Teplárenského sdružení ČR Alexej Nováček dnes novinářům řekl, že podle směrnice EU by měly být od ekologické daně osvobozeny domácnosti, které si z plynu vyrábějí teplo samy. Vláda však podle něj nad rámec této směrnice navrhuje osvobodit od daně také domovní plynové kotelny, což ohrožuje další existenci centrálního dálkového vytápění.

Podle propočtů Teplárenského sdružení by totiž domácnost za teplo z ekologických blokových tepláren či centrálních zdrojů spalujících zemní plyn po přijetí ekologické daňové reformy zaplatila ročně navíc jako ekologickou daň 580 korun.

"Panelový dům s domovní kotelnou a 60 byty může ušetřit ročně díky osvobození od ekologické daně necelých 35.000 korun. To už je lákavá pobídka ke změně způsobu vytápění a odpojení od centrálních rozvodů," upozornil Nováček, podle kterého by rozdílné podmínky pro blokové a domovní kotelny výrazně narušily hospodářskou soutěž.

Podle zástupců některých tepláren by takto nastavená daňová reforma, která zvýší počet malých zdrojů vyrábějících teplo z plynu, nahrála do karet plynárenským firmám. "Pokud je více menších odběratelů, tak plyn je samozřejmě dražší, než když je velký odběratel, který má plyn lacinější. Já tam cítím jednoznačně lobby plynařů," řekl dnes novinářům místopředseda Teplárenského sdružení a generální ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela.

Centrální zásobování teplem má v Česku zhruba 1,5 milionu domácností, což představuje zhruba čtyři miliony lidí, a řada firem a institucí. Například v Plzni je na dva centrální zdroje tepla napojeno 70.000 domácností. "Kdyby se měla promítnout všechna ekologická opatření do naší ceny, tak by mohla vzrůst o 15 až 20 procent. Potom by naše konkurenceschopnost proti domovním kotelnám na plyn byla samozřejmě velice zhoršena," uvedl Drápela, podle kterého je dálkové topení ekologičtější než individuální vytápění.

Vláda chce, aby zákazníci tepláren, které vyrábí samotné teplo v plynových kotelnách bez kombinace s výrobou elektřiny, a uživatelé uhlí platili takzvanou ekologickou daň. Poplatek neplatí pro teplo, které se vyrábí dohromady s elektřinou, pro lidi, kteří mají vlastní plynovou kotelnu a teplo vyrobené z obnovitelných zdrojů.

Pro gigajoule zemního plynu to má být podle přepočtu tepláren deset korun, u uhlí 15 korun za gigajoule. V kombinaci se zvýšením DPH z pěti na devět procent a nákupem emisních povolenek to bude pro průměrnou domácnost zvýšení 4500 korun za rok, odhadl Nováček. Do státního rozpočtu to podle něj přinese každý rok 3,5 miliardy korun.

Zdroj: www.agris.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů