Pátek, 19. dubna 2024

DiesOtto: hybridní motor kombinuje diesel i benzín

DiesOtto: hybridní motor kombinuje diesel i benzín
Benzín, nebo diesel? Otázka, která trápí řadu lidí, kteří se rozhodují pro pořízení automobilu, stejně jako konstruktéry. A co obojí? Letitý sen vývojářů dostal konkrétní obrysy - Mercedes na frankfurtský autosalon připravil technickou lahůdku: motor, kombinující zážehový a vznětový cyklus.

Dvě základní technologie automobilových pohonných jednotek se v průběhu vývoje automobilu jasně vyčlenily: spalování zážehem svíčky či samovznícením kompresí. Každá z nich má své výhody i nevýhody, ale problém je, že obě technologie, resp. jejich silné stránky, zatím nešly spojit. Na řešení, jak tyto dvě nejpoužívanější technologie dát dohromady, pracují už řadu let technici firmy Ricardo a nyní přineslo jejich úsilí ovoce. Ve spolupráci s automobilkou Mercedes-Benz vytvořili motor, který tyto zdánlivě nespolupracující spalovací procesy kombinuje v jediné pohonné jednotce.

Agregát nazvaný DiesOtto (odvozenina ze slov Diesel a Otto) bude používat běžný bezolovnatý benzín, ale zásadní inovace spočívá v různých pracovních režimech pohonné jednotky - největší novinkou motoru DiesOtto je režim zapalování řízeným samozážehem při nízkých zatíženích, tj. zejména v nízkých a středních otáčkách. Tento princip sice není úplnou novinkou, podobné pokusy se objevily už dříve, ale poprvé by měl fungovat se standardním palivem - benzínem. Na rozdíl od několika předchozích pokusů, není podle výrobce třeba k tomuto režimu speciální syntetické palivo. Při startu a při vysokém zatížení zapaluje směs svíčka tradiční jiskrou jako u benzínových motorů, které předstihují diesely právě ve vysokých otáčkách, zatímco při ustáleném režimu v nízkých a středních otáčkách kdy je využití výkonu minimální, se zapalování vypne a motor funguje jako diesel, tedy bez nutnosti zážehu svíčkou, kdy se využívá samozážehu. Zásadní výhodou zmíněné koncepce je výrazné snížení spotřeby a především emisí. Díky této unikátní kombinaci jsou při práci motoru vyloučeny špičkové emisní produkce, které má jak zážehový, tak vznětový motor v jiném spektru, a pohonná jednotka dosahuje příznivé spotřeby a velice nízké hladiny emisních plynů oxidu dusíku, a emise, které se v něm vyloučí, jsou pak zachyceny klasickým třícestným katalyzátorem.

Pilotní motor je zážehový čtyřválec o objemu válců 1,8 litru a disponuje nejmodernějšími technologiemi. Nechybí přeplňování turbodmychadlem, přímý vstřik paliva do válců, variabilní ventilový rozvod a časování ventilů, proměnlivý kompresní poměr a hybridní startér, pracující jako generátor energie.

Přesné údaje zatím výrobce nezveřejnil, ale podle nedávného vyjádření Mercedesu by se měla spotřeba přeplňovaného čtyřválce o objemu 1,8 l s výkonem 175 kW pohybovat kolem šesti litrů na 100 km. Relativně nízká spotřeba unikátní motorové novinky je dána mj. i tím, že agregát disponuje vysokým točivým momentem 400 N.m, takže není třeba tolik řadit, což se u standardních motorů podílí na jejich spotřebě paliva podstatnou měrou.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů