Pátek, 29. března 2024

Česká a slovenská univerzita pracují na nové baterii do mobilů

Česká a slovenská univerzita pracují na nové baterii do mobilů

Vědci technických univerzit v Liberci a Košicích spolupracují na vývoji takzvané hybridní baterie, která by měla výrazně vylepšit vlastnosti akumulátorů používaných v současné době například v mobilních telefonech.

ČTK to dnes řekla mluvčí liberecké univerzity Jaroslava Kočárková. Nový akumulátor by podle ním měl odstranit nedostatky jako je nízký výkon, dlouhé nabíjecí časy nebo třeba samovybíjení současných baterií v mobilech i jiných zařízeních.

Projekt zaměřený na potlačení nedostatků současných akumulátorů a hledání nových způsobů skladování elektrické energie podpořila Vědecká grantová agentura Slovenské republiky 306.000 slovenských korun (260.000 Kč). Na výzkumu spolupracují vědci z Technické univerzity v Košicích společně s odborníky z Fakulty mechatroniky a mezioborových inženýrských studií Technické univerzity v Liberci.

Slovensko-český řešitelský tým využil při sestavení hybridní baterie takzvaného ultrakapacitoru (UCAP), jehož elektrické i mechanické vlastnosti převyšují vlastnosti běžných akumulátorů. Zatímco nabíjecí čas u akumulátorů se pohybuje od jedné do pěti hodin, v UCAP se měří na sekundy. Zatímco běžnou baterii lze dobít zhruba tisíckrát, u UCAP je to možné zhruba milionkrát. Podstatně větší je i jeho výkon a účinnost.

Základní rozdíl mezi běžnou baterií a UCAP je v principu skladování elektrické energie. "Jediným nedostatkem UCAP je zatím poměrně nízká energetická hustota na jednotku objemu, pokud se v budoucnu podaří tyto překážky odstranit, tak budou moci plně nahradit současné typy akumulátorů. Zatím to možné není," řekl ČTK Martin Olejár z košické univerzity.

Hybridní baterie, kterou vyvíjejí čeští a slovenští vědci, kombinuje tradiční akumulátor s ultrakapacitorem. K hlavním výhodám patří mimo jiné vyšší dynamika výstupního výkonu a delší životnost. Její nevýhodou je zatím složité zapojení a vyšší cena. "Tyto nevýhody však nesouvisejí s funkčností hybridní baterie, ale spíše s její realizační a ekonomickou stránkou," řekl Olejár. Hybridní baterie je zatím ve stádiu vývoje. "Čas ukáže, zda se uplatní i v běžné praxi jako alternativní náhrada dnešních akumulátorů," dodal Jan Koprnický z liberecké univerzity.

Zdroj: www.inovace.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů