Pátek, 29. března 2024

Stát musí šetřit energií, zatím to neumí

Stát musí šetřit energií, zatím to neumí
Stát dává na úspory energie stamiliony korun ročně. Nejčastěji je ale polykají sama ministerstva. Místo na soukromé a podnikatelské projekty dotacemi platí úsporná opatření na vlastním majetku. Vyplývá to z analýzy, kterou vládě předložil resort ministerstva průmyslu a dopravy.

Šéf resortu Martin Říman takové využívání státních peněz označuje za "švejkovské". Spořit energii podle českých úředníků znamená vyměnit okna, zrekonstruovat topení a zateplit fasádu. V letech 2004 - 2006 se tak ušetřila energie jen minimálně - 437 gigawatthodin. To je množství, které dva bloky jaderné elektrárny Temelín vyrobí už za devět dnů provozu.

Se švejkováním má být ale konec. Česko ovšem bude muset začít šetřit mnohem razantněji. Stejně jako další země EU se zavázalo, že do roku 2020 například u bydlení uspoří až dvacet procent energie a v budovách veřejné správy sníží energetickou spotřebu až o sedmadvacet procent. Celkově má země snížit spotřebu o osm procent.

Podle Římana je současný program nefunkční a má se proto radikálně změnit.

Aby ale požadované úspory byly reálné, musí se postupně proměnit i celá ekonomika. Stále větší objem HDP by měl vznikat ve službách. A ubývat musí průmyslu, který je největším spotřebitelem energie.

Stát také nadále počítá s přímou podporou projektů pro domácnosti i podniky. Ty ovšem dosud fungují jen u dotací z resortu průmyslu, životního prostředí a pro místní rozvoj. Ty úspěšně spolufinancují projekty úspor energie a využití obnovitelných zdrojů v podnikatelském i veřejném sektoru.

"Za dva roky se tak s minimem prostředků podařilo dokončit několik set projektů, například rekonstrukce škol či nemocnic," říká mluvčí ministerstva průmyslu Tomáš Bartovský. Pomohla si však i některá města a obce.

Třeba Náchod má díky milionu korun od státu nové osvětlení. Podle ředitele náchodských technických služeb Jiřího Maršíka nové lampy ročně ušetří až čtyřicet procent energie, což představuje částku zhruba 88 tisíc korun. Na provozních nákladech město ročně ušetří asi 150 tisíc.

Evropská unie, která úspory energie požaduje po všech členských státech, na projekty přispívá ze svých fondů. Například na program Eko-Energie půjdou navíc dvě miliardy korun. Původně program na léta 2007 - 2013 počítal zhruba se čtyřmi miliardami korun, nyní v něm už bude miliard šest. A předběžný zájem o tyto dotace je obrovský. Jen během června a července podnikatelé do programu přihlásili 568 projektů v celkové hodnotě 10,5 miliardy korun.

Nejvíce žádostí se týká využití solární energie, různých energetických úspor a produkce elektřiny z malých vodních zdrojů a výroby energie z bioplynu. Právě sluneční elektrárny jsou však podle expertů ministerstva průmyslu ze všech zdrojů nejméně efektivní a zároveň nejdražší. Proto resort jejich vznik zatím příliš podporovat nehodlá.


Na co stát přispívá
Investiční projekty na využívání obnovitelných zdrojů energie
Šetrné způsoby vytápění a ohřevu pro byty a rodinné domy pro fyzické osoby, projekty ve školství, zdravotnictví a objektech sociální péče
Projekty na vytápění bytů a rodinných domů tepelnými čerpadly
Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů