Pátek, 29. března 2024

Jaderná elektrárna je jako továrna na peníze

Jaderná elektrárna je jako továrna na peníze
Dvě desetiletí po černobylské katastrofě možná přichází oživení jaderné energetiky, protože státy se snaží najít čisté zdroje energie, jež by zmírnily změnu klimatu. Ale když se zeptáte v jaderném průmyslu, kdo zaplatí potenciálně tučný účet za toto oživení, dostanete nesmělé odpovědi a uslyšíte mumlání o vládách, partnerství soukromého a státního sektoru či o podílovém financování.

Zlomový bod

"Hodně se mluví o renesanci jaderné energetiky, ale ve skutečnosti se staví jen v Číně," říká ředitel pro strategii ze Světového jaderného sdružení (WNA) Steve Kidd. "Nikdo nechce začít první."

Ve světě nyní funguje 439 reaktorů a vyrábí 371 000 megawattů elektřiny, tedy asi 16 procent celkové poptávky, tvrdí WNA, která je světovou střechovou organizací pro jadernou energetiku. Dalších 34 se staví, výstavba 81 je naplánována a 223 reaktorů je navrženo, z toho 88 v Číně. WNA tvrdí, že jaderná energetika by se mohla během 30 let zdvojnásobit. Ale vzhledem k růstu obyvatelstva a poptávky, bude její podíl na výrobě elektřiny přibližně stejný jako dnes.

Náklady na výstavbu se liší, ale zhruba se odhaduje, že standardní jaderná elektrárna s kapacitou jednoho gigawattu by stála asi dvě miliardy dolarů. "První bude stát víc. Ale když dostanete objednávku na tři nebo čtyři, cena jde prudce dolů," tvrdí Kidd. "Nejlepší je deset a víc," dodal. "Když elektrárna už běží, je jako továrna na peníze. Kvůli počátečním nákladům prvních šest nebo osm let bolí, ale pak následuje 60 let skoro čistých zisků," dodal.

Proč se tedy horečně nestaví, když jaderné elektrárny vypouštějí jen málo skleníkových emisí a zdá se, že ideálně odpovídají požadavkům v době globálního oteplování?, ptají se pochybovači. "Jsme ve zlomovém bodě. Všichni čekají, až někdo začne," řekl Thomas Meston z firmy Westinghouse, která vyrábí jaderné reaktory a právě prodala do Číny čtyři elektrárny.

Británie zvažuje novou generaci jaderných elektráren nahrazující nynější reaktory, které budou téměř všechny kvůli stáří uzavřeny do 20 let. Vzhledem k tomu, že vyrábějí 18 procent britské elektřiny, jde o naléhavé rozhodnutí. Vláda je pro jadernou energetiku, ale nechce na ni dát státní peníze. "Británie je považována za odrazový můstek pro další expanzi jaderné energetiky," tvrdí přesto Kidd.

Ekologové nesouhlasí

Vědci předpovídají, že během tohoto století se kvůli skleníkovým plynům zvýší průměrné teploty o 1,8 až čtyři stupně Celsia a způsobí humanitární katastrofu. Stoupenci jádra tvrdí, že odpovědí je právě atomová energetika.

Ale ekologičtí aktivisté namítají, že nejen že nebyly vyřešeny problémy s jaderným odpadem a s bezpečností, ale že atomová energetika kvůli svému malému rozsahu ani nijak výrazně nesníží emise skleníkových plynů.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů