Pátek, 29. března 2024

1. října 2007 proběhne v prostorách Nové radnice v Brně vernisáž výstavy Rakouská sluneční architektura - nízkoenergetické a pasivní domy.

1. října 2007 proběhne v prostorách Nové radnice v Brně vernisáž výstavy Rakouská sluneční architektura - nízkoenergetické a pasivní domy.

V pondělí 1. října 17:30 se v jižním křídle Křížové chodby Nové radnice v Brně uskuteční vernisáž výstavy Rakouská sluneční architektura -- nízkoenergetické a pasivní domy architektů Reinberga a Treberspurga.

O vernisáži:
Vernisáž bude zahájena úvodním slovem pana primátora R. Onderky, který nad výstavou převzal záštitu. Dále budou následovat krátké projevy obou vídeňských architektů a poté bude volná diskuze s pozvanými osobnostmi a odborníky.

O výstavě:
Výstavu pořádá Sdružení pro ekobydlení s podporou EU -- Iniciativa Společenství INTEREG III A. Přípravu výstavy rovněž podpořila dolnorakouská zemská vláda a Rakouské kulturní fórum v Praze. Vedení města Brna vyšlo pořadatelům vstříc zajištěním atraktivních výstavních prostor ve středu města. Samotná výstava potrvá do 20 října a umožní nejen odborníkům, ale především laické veřejnosti seznámit se s realizovanými stavbami a přesvědčit se, že energeticky úsporné domy mohou být krásné a elegantní.

O architektech:
Výstava prezentuje práce dvou významných architektů nízkoenergetické architektury. Prvním z nich je profesor architektury Martin Treberspurg, který je mezinárodně uznávaným odborníkem na ekologic! ké stavby, za něž dostal v roce 1999 světovou cenu za architekturu na kongresu UIA v Pekingu. Architekt Georg Reinberg je znám i v ČR za svůj návrh školicího střediska ekologické poradny Veronica v Hostěníně.

Kontext výstavy:
V současnosti se v ČR zvedá zájem o nízkoenergetické a pasivní domy a to nejen v médiích. Jeden den Pražského týdnu architektury byl věnován ekologickým stavbám, v říjnu proběhne dvoudenní mezinárodní konference Pasivní domy 2007 na brněnském výstavišti, u Hradčan na Tišnovsku probíhá výstavba skupiny nízkoenergetických domků.
Přes rostoucí ceny energií a s tím spojený a pochopitelný zájem o nízkoenergetické stavby, energetická politika ČR neklade dostatečný důraz na úsporná opatření, jakými je např. právě podpora výstavby nízkoenergetických a pasivních domů. Přitom však právě snižování energetické náročnosti bude důležitým faktorem v boji s blížící se energetickou krizí spojenou s rostoucím nedostatkem základních nerostných surovin (přede! vším ropy).

Související akce:
Na výstavu naváže série ! krátkých seminářů s hlavním přednášejícím profesorem architektem M. Treberspurgem, pořadatelem je opět Sdružení pro ekobydlení.

Kontakt:
Ing. Jaromír Franc
Sdružení pro ekobydlení
Tel.: 420 547 220 024, Mobil: 420 776 419 048
email.: ekobydleni@centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů