Pátek, 29. března 2024

Bursíkovi se nelíbí plány ČEZ

Bursíkovi se nelíbí plány ČEZ
Energetická společnost ČEZ nezvolila při modernizaci uhelných elektráren Prunéřov II a Tušimice II nejmodernější dostupné technologie. V pátek to uvedl ministr životního prostředí Martin Bursík. ČEZ ale tvrdí, že používá nejmodernější postupy, jež jsou dostupné pro projekty s životností 25 let; po této době již nebude pro obě elektrárny dostatek uhlí.

ČEZ nahradí podle Bursíka elektrárny s účinností 32 procent zdroji s účinnosti 37,5 procenta. "To nejsou nejlepší dostupné technologie, to jsou technologie, které byly nejlepší v 70. a 80. letech minulého století," uvedl Bursík. Špatná volba podle ministra zablokuje další modernizaci na dalších 25 let.

"Kdyby ČEZ použil stejnou technologii, kterou dává do Ledvic, tak se ušetří jedno procento spotřeby primárních zdrojů energie v Česku a miliony tun emisí oxidu uhličitého," řekl Bursík.

"Kdyby se v Prunéřově či v Tušimicích stavěla elektrárna jako v Ledvicích, ale s omezenou životností 25 let, cena elektřiny v ní vyrobená by byla extrémně vysoká," namítla mluvčí ČEZ Eva Nováková.

V elektrárně Ledvice chce společnost koncem roku začít s výstavbou nového zdroje o instalovaném výkonu 660 megawatt. Nová elektrárna s účinností 42,5 procenta bude podle Bursíka pracovat s čistou uhelnou technologií. ČEZ ale na rozdíl od Tušimic a Prunéřova plánuje, že nový zdroj v Ledvicích bude v provozu 40 let. "Pro projekt používáme nejmodernější dostupné technologie, které tomu odpovídají," dodala Nováková.

Modernizaci elektrárny Tušimice II, kde budou do roku 2010 komplexně obnoveny čtyři hnědouhelné bloky o výkonu 200 MW, zahájil ČEZ začátkem června. V elektrárně Prunéřov II mají být provozovány tři obnovené bloky, každý o výkonu 250 MW.

Celkem hodlá ČEZ na obnovu až deseti stávajících a výstavbu až tří nových hnědouhelných bloků během následujících šesti let investovat přes sto miliard korun.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů