Sobota, 20. dubna 2024

Čepro dá šest miliard do obnovy svých skladů

Čepro dá šest miliard do obnovy svých skladů
Na více než šest miliard korun přijde státní společnost Čepro nutná rekonstrukce potrubí a nádrží, ve kterých přepravuje a skladuje statisíce kubíků pohonných hmot, včetně krizových rezerv státu.

Včera ve Šlapanově u Havlíčkova Brodu Čepro po opravě zprovoznilo čtyři podzemní betonové nádrže, každou na osm tisíc kubíků nafty. Jde o první dokončenou investici z plánu obnovy celkem šesti set zásobníků Čepra.

Hodnota šlapanovského projektu převyšuje půl miliardy korun. Celkem Čepro provozuje po republice šestnáct takových středisek, jaké je ve Šlapanicích.

Průměrné stáří zásobníků Čepra se pohybuje kolem 35 let. Přitom ty nejstarší - v Roudnici nad Labem - vybudovali pod zemí ještě Němci v době druhé světové války.

Část nádrží už nevyhovuje ekologickým limitům a ohrožuje životní prostředí. "Skladovací kapacity a přepravní síť jsou na hranici životnosti. Základní poslání společnosti Čepro je ohroženo," uvádí se ve Strategii obnovy a rozvoje firmy, kterou Čepro odůvodňuje potřebu vysokých investic.

Čepro, které skladuje, dopravuje a prodává pohonné hmoty státu i privátních petrolejářských firem, do obnovy své infrastruktury totiž neinvestovalo od doby vzniku v roce 1994 prakticky ani korunu.

Se strategií obnovy přišlo nové představenstvo společnosti na konci roku 2005 a přesvědčilo tehdy stát, aby kvůli tomu navýšil základní jmění firmy o tři miliardy. Šéf Čepra Pavel Švarc tvrdí, že další potřebné stamiliony na rekonstrukci produktovodů a skladů dodá firma ze svého. Má na to čas do roku 2011, kdy má být postupná obnova skladů a celé infrastruktury hotova.

Jelikož celkové náklady dosáhnou 6,5 miliardy korun, musí tedy Čepro přidat ze svého 3,5 miliardy.

"Půjdou na to peníze z odpisů, které dělají ročně přes půl miliardy, a ze zisku. Letos například plánujeme zisk přes 300 milionů," vypočítává Švarc. Čepro v současné době obnovuje další nádrže v Roudnici nad Labem a Potěhách. Celkem se Šlapanovem za to zaplatí půldruhé miliardy. A spolu s dalšími projekty tak vydá letos na obnovu 2,5 miliardy korun.

V mnohem lepší kondici jsou obří zásobníky, ve kterých - také státní - firma MERO skladuje zásoby ropy v Nelahozevsi u Kralup.

Tamní šedesátihektarový areál vyrostl na ploše bývalé pískovny před dvanácti lety v souvislosti s dokončením ropovodu Ingolstadt a dnes jsou přísně střežené nádrže s více než milionem kubíků ropy vybaveny nejmodernější technologií.

Čepro vzniklo původně jako České produktovody a ropovody v roce 1994 privatizací bývalého státního podniku Benzina.

Kromě skladování, dopravy a velkoobchodu s palivy se firma zabývá i provozem téměř dvou set čerpacích stanice Euro Oil. Po republice provozuje přes 1100 kilometrů rour produktovodů, ve kterých, většinou pod zemí, dopravuje naftu a benzin mezi svými jednotlivými středisky od moravského Loukova po Karlovy Vary.

Loni firma vydělala 106,5 milionu hrubého při tržbách 33 miliard korun, za letošní půlrok už dosáhla zisku necelých 95 milionů.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů