Pátek, 29. března 2024

Bursík: Elektrárny ČEZ jsou neekologické. Jak z 80. let

Bursík: Elektrárny ČEZ jsou neekologické. Jak z 80. let

Praha - Ministrovi životního prostředí Martinu Bursíkovi se nelíbí, jak ČEZ modernizuje své hnědouhelné elektrárny v severozápadních Čechách. Vadí mu, že inovované bloky nemají dost vysokou účinnost, spálí tedy víc uhlí a vypustí i víc exhalací.

U modernizovaných elektráren Prunéřov a Tušimice se zvýší účinnost z 32 na 37,5 procenta, což je podle Bursíka málo. Nová elektrárna Ledvice totiž bude mít účinnost 42,5 procenta, což už je pro Bursíka přijatelné. Tvrdí, že ČEZ nevyužívá nejmodernějších technologií, které jsou k dispozici.

ČEZ se brání. Argumentuje, že pro Prunéřov a Tušimice použil nejmodernější postupy, které jsou dostupné na trhu pro projekty s dobou životnosti 25 let. Po této době už totiž pro tyto elektrárny nebude uhlí.

Pro Ledvice zvolil ČEZ nejmodernější technologie, které odpovídají životnosti 40 let - uhlí bude pro tuto elektrárnu dost.

"Kdyby se v Prunéřově či Tušimicích elektrárna stavěla jako v Ledvicích s omezenou životní 25 let, cena elektřiny v ní vyrobená by byla extrémně vysoká," řekl Aktuálně.cz mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Miliardový zisk do ekologie

Podle Bursíka ovšem technologie pro Prunéřov a Tušimice nejmodernější nejsou. "To jsou technologie tak z osmdesátých let minulého století," řekl Bursík. Dodal, že o modernizaci uhelných elektráren bude hovořit s šéfem ČEZ Martinem Romanem.

"Přál bych si, aby mimořádné zisky ČEZu byly investovány v Česku do nejúčinějších technologií," řekl Aktuálně.cz Bursík. Jen za prvních šest měsíců letošního roku vykázala elektrárenská společnost čistý zisk dvacet jedna miliard korun.

ČEZ plánuje, že v následujících šesti letech obnoví až deset zastaralých uhelných bloků a postaví tři nové. Modernizace elektráren přesáhne částku sto miliard korun.

Nové uhelné elektrárny ČEZ budou dražší než Temelín - více ZDE
První na řadě jsou právě Prunéřov, Tušimice a Ledvice. V Tušimicích se už dokonce začalo staré zařízení bourat. "V současnosti jsme úspěšně učinili první kroky komplexní obnovy. Během následujících šesti let chceme obnovu dokončit," řekl Jiří Borovec, místopředseda představenstva ČEZ.

Miliony tun emisí navíc

Podle ministra Bursíka nevyužití nejmodernějších technologií v Prunéřově a Tušimicích znamená, že se do atmosféry zbytečně dostane navíc o miliony tun emisí skleníkových plynů.

"Kdyby se naopak využila účinnější technologie, vypočítali jsme, že by se ušetřilo téměř procento primárních energetických zdrojů," tvrdí Bursík.

ČEZ oponuje, že i tak se emise v Prunéřově i Tušimicích výrazně sníží. "Zvláště v Prunéřově - největším zdroji oxidu uhličitého - poklesnou skleníkové emise zhruba na polovinu, protože jedna část bude zcela uzavřena a druhá, kompletně obnovená, zvýší účinnost," řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Prunéřov je 12. nejšpinavější elektrárnou v EU - podrobnosti ZDE
Uvedl, že po dokončení obnovy poklesnou i exhalace oxidu siřičitého o 70 procent a oxidů dusíku o 65 procent. "Spolu s odstavením prunéřovské jedničky půjdou emise dolů o devadesát a osmdesát procent," dodal Kříž.

Menší zisk, lepší životní prostředí
Ekologické organizace Hnutí Duha a Calla odmítly argument společnosti ČEZ, že by se modernější technologie v Tušimicích a Prunéřově nevyplatila. "To není technická překážka. Kratší, pětadvacetiletý provoz pouze sníží ekonomický výsledek ČEZ," uvádí se ve společném stanovisku těchto sdružení.

Podle hnutí nebudou mít lepší technologie ani vliv na cenu elektřiny, jak tvrdí ČEZ. "Prodejní cena se určuje na burze. Náklady konkrétní firmy na ni nemají vliv," uvedly Hnutí Duha a Calla.

Sdružení uvedla, že německé energetické společnosti připravují elektrárny dokonce s padesátiprocentní účinností. Rozdíl ve spotřebě uhlí mezi elektrárnou s účinností 37 procent - jako u "nových" Tušimic a Prunéřova - a plánovaných padesátiprocentních je podle organizací čtvrtinový.

"Nejlepší hnědouhelná elektrárna Niederaussem v Německu má čistou účinnost přes 43 procent," připomněly Hnutí Duha a Calla.

www.aktualne.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů