Pátek, 29. března 2024

Bursík chce omezit topení uhlím, slibuje dotace

Bursík chce omezit topení uhlím, slibuje dotace

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) chce přimět lidi topit ekologičtěji. V kamnech by podle jeho představ mělo čím dál méně končit uhlí. Těm, kteří jej opustí, finančně přispějeme, slibuje šéf MŽP a zelených Martin Bursík. Časem by podle něj mělo být uhlí zakázáno zcela.

Zelení s tím počítali už v předvolebním programu. Tehdy mluvili o roku 2010, teď Bursík hovoří o letech 2012 až 2014. Jako nejpřijatelnější otop označil i pro ty méně movité palivové dřevo.

Jenže pro mnoho domácností je uhlí nejlevnější a proto jím topí. Navíc podle ceníků firem cena dřeva stoupá a lidé si stěžují, že ho není dostatek.

Úředníci na kontrole MŽP tvrdí, že na omezování uhlí vydělá každý zlepšením životního prostředí a do připravované novely zákona o ochraně ovzduší chce zapracovat i sankce, které by platili ti, co nesplní při vytápění domů ekologické limity. Jejich výše, stejně jako výše pokut, zatím nenavrhlo.

Dotace až 200 tisíc

Kontroly i sankce by měly dělat obce, jejichž zástupci by dohlíželi, čím občané topí.

Bursík Právu řekl, že výše částky, kterou by stát lidem za přechod na ekologičtější vytápění přispíval, ještě není známá. Na zdravější vytápění Čechům má ovšem výrazně přispět Evropská unie, z níž by na ochranu ovzduší mělo do ČR dorazit asi 18 miliard korun.

Na změnu ekologičtější formy vytápění přispívá stát už nyní, a to maximálně 200 tisíci korunami. O nejvyšší částky mohou žádat lidé, kteří investují do solárního systému pro výrobu elektřiny pro vlastní spotřebu.

http://www.novinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů