Pátek, 29. března 2024

Nejvýkonnější větrné elektrárny v ČR se staví v obci Pchery na Kladensku

Nejvýkonnější větrné elektrárny v ČR se staví v obci Pchery na Kladensku

Větrné elektrárny s největším instalovaným jednotkovým výkonem vyrostou v katastru obce Pchery na Kladensku. Projekt skupiny J&T s celkovou investicí 190 milionů korun zahrnuje   2 větrné elektrárny, když každá z nich disponuje instalovaným výkonem 3 MW. Elektrárny, jejichž dodavatelem je společnost ČKD Blansko Wind, se stanou nejvýkonnějšími „větrníky“ v ČR. Výška stožáru elektrárny je 88 metrů a průměr rotoru dosahuje 100 metrů. Montáž technologie bude dokončena v prosinci. Energii začnou elektrárny vyrábět v příštím roce.

Dodavatelská společnost ČKD Blansko Wind již dokončila základy obou větrných elektráren. Základy tvoří železobetonové konstrukce o průměru 18 metrů, ve kterých jsou vsazeny základové díly věží o průměru 4,65 metrů a váze 17 tun. Základ je konstruován tak, aby větrná elektrárna odolala zatížení nárazového větru o rychlosti až 50 metrů za sekundu.

„Stavba nyní pokračuje přípravou kabelových tras pro připojení elektrárny na distribuční síť a budováním zpevněných montážních ploch a příjezdové cesty," informoval Ladislav Mitura, ředitel realizace projektů ČKD Blansko Wind. „Technologie obou větrných elektráren namontujeme v průběhu prosince, po vyzrání železobetonových základů," upřesnil.  

ČKD Blansko Wind, která je dceřinou společností ČKD Blansko Holding, používá ve svých větrných elektrárnách osvědčenou finskou technologii WinWinD. Ta je vybavena automatickým řídícím systémem, který kontroluje generátor a síť, čímž optimalizuje výrobu energie dle převládajících větrných podmínek. „Výhodou je, že i při nízké rychlosti větru dosahuje turbína vysoké účinnosti a to díky unikátní konstrukci listů vrtule a kontrole jejich natáčení,“ vysvětlil Mitura.

„Tyto větrné elektrárny nabízí velkou užitnou hodnotu ve spojení s menšími náklady na údržbu. Vysoký výkon a spolehlivost zaručují rychlé zhodnocení vynaložených investic,“ dodal Rostislav Lesniak, obchodní ředitel ČKD Blansko Wind.

Výrobce technologie, finská společnost WinWinD, zaujímá třetí místo mezi světovými výrobci v dodávkách větrných elektráren s výkonem nad 2,5 MW. Turbína typu WWD-3 patří mezi vůbec první stroje s výkonem 3 MW. Od roku 2004 bylo v Evropě (Finsko, Estonsko) instalováno celkem 20 turbín tohoto typu a během provozu byla ověřena jejich vysoká spolehlivost.

ČKD Blansko Holding, a.s. se zaměřuje na produkci vodních turbín a poskytuje kompletní hydrotechnické vybavení vodních elektráren. Významnou oblastí činnosti je výroba a prodej těžkých svislých soustruhů, tzv. karuselů. Dceřiná společnost ČKD Blansko Wind se specializuje na komplexní dodávku větrných elektráren. Ve spolupráci s finským partnerem nabízí jedno z nejmodernějších řešení v oblasti větrných elektráren využívajících planetovou převodovku Multibrid.

 ČKD Blansko Holding, a.s. je členem konsolidovaného celku skupiny J&T.

 

            Martin Maňák

            Ředitel komunikace skupiny J&T

            pro oblast energetiky
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů