Čtvrtek, 25. dubna 2024

Solární kolektory integrované do střechy

Solární systémy u nás nejsou novinkou. Zcela nový je však způsob, jak jejich možnosti využít.
Solární kolektory integrované do střechy
Oproti dřívějšku, kdy byly nabízeny samostatně, se nyní v případě individuální výstavby staly součástí systémového řešení střechy.

Plusem pro stavebníky je skutečnost, že již nemusí řešit nejdříve střechu a poté její dodatečné osazení panely. Získají tak úsporu času i nákladů. S návratností investice na pořízení a instalaci slunečních kolektorů lze počítat již za deset let. Životnost kolektorové soustavy je však nejméně třikrát delší.

V tomto směru nabízí společnost TONDACH jako svou novinku sestavy TONDACH SOLAR, jejichž základním prvkem je sluneční kolektor TS 300.

EFEKTIVNÍ PŘÍRODNÍ ZDROJ

Sluneční kolektory se v našich podmínkách používají především jako doplněk hlavního zdroje tepla a na přípravu teplé užitkové vody. V ročním průměru tak je možné ušetřit až 60 - 70 procent energie potřebné na ohřev vody pro mytí a vaření. V letním období se přitom prakticky jedná o 100 procent, na jaře a podzim o 30 - 50 procent a v zimě až o 20 procent uspořené energie. Průměrná návratnost počáteční investice do kolektoru při dnešních cenách energií činí zhruba 10 až 15 let. Životnost soustavy je však nejméně 30 let, takže po zbylé roky lze získávat teplou vodu téměř zdarma.

Celý systém je navíc zcela ekologický. Všechny materiály použité na jeho výrobu jsou recyklovatelné či v přírodě odbouratelné.

PRINCIP FUNGOVÁNÍ

Sluneční kolektor TS 300 nachází využití především pro přípravu teplé vody. Díky svému modernímu designu však nabízí i zajímavé architektonické ztvárnění staveb. Tento plochý kolektor s přírubovými vývody je určen na vertikální montáž v solárních systémech s oběhovým čerpadlem.

Povrch kolektoru tvoří bezpečnostní 4 mm silné sklo. Sluneční energie, která jím prochází, je zachycena vysoce účinnou selektivní konverzní vrstvou vytvořenou na hliníkové podložce. Z této absorpční plochy teplo přechází na měděnou trubičku o tvaru meandru a odtud dále do teplonosné kapaliny. Ohřátá kapalina pak cirkuluje mezi kolektorem a zásobníkem teplé vody, kde svoje teplo předává vodě.

VE ČTYŘECH VARIANTÁCH

Solární sestavy jsou zájemcům k dispozici ve čtyřech provedeních. Při jejich výběru je důležitá zejména skutečnost, pro kolik lidí mají vodu ohřívat. Dle toho se liší i počtem instalovaných kolektorů a dalšími parametry. Počet kolektorů je přitom vždy uváděn v názvu sestavy za lomítkem.

Sestavy TS 300/2 , TS 300/3, TS 300/4 a TS 300/5 jsou dle počtu kolektorů určeny pro domácnosti od dvou až po 8 lidí. Spolu se zvyšujícím se počtem kolektorů se navyšují také další parametry, jako je objem solárního bojleru (od 200 až po 500 litrů), expanzní nádoby (od 12 do 40 litrů), teplonosné kapaliny (od 20 do 40 l).

TONDACH SOLAR sestava, na niž je poskytována výrobcem dvanáctiletá záruka, zahrnuje kromě solárního panelu také solární bojler, čerpadlovou jednotku a další prvky včetně nosné konstrukce nad krytinu na šikmou střechu.

Toto řešení, které nabízí využití solární energie jako komplexní součást střešního systému, znamená další efektivní krok v technickém vývoji.
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů