Pátek, 29. března 2024

Skupina J&T dá stamiliony do větrných elektráren

Skupina J&T dá stamiliony do větrných elektráren
Největší česká finanční skupina J&T, k jejímž prioritám patří energetika, chce investovat do výstavby větrných elektráren. V Česku však není jediná. Větrné elektrárny lákají čím dál víc investorů a třeba jen největší domácí energetická firma ČEZ chce do "větru" vložit téměř dvě desítky miliard korun.

Skupina J&T zatím zahájila stavbu své první elektrárny v obci Pchery nedaleko Kladna za téměř dvě stě milionů korun. "Tento větrný park je naším menším projektem, který bychom chtěli dokončit ještě během tohoto roku," tvrdí partner J&T Daniel Křetínský.

J&T se ale investice do větrných elektráren líbí čím dál víc.

"V současné době plánujeme výstavbu velké elektrárny, jejíž výkon by se měl pohybovat kolem sto megawattů," říká Daniel Křetínský. V porovnání s uhelnými či jadernými elektrárnami jsou ovšem i velké větrné farmy ve výkonu slabé. Například jeden blok moderní uhelné elektrárny má instalovaný výkon kolem 600 megawattů, kapacita jaderného Temelína je dva tisíce megawattů.

Větší elektrárna přijde J&T na téměř čtyři miliardy korun. Stejně jako u Pcher jim větrníky bude stavět ČKD Blansko. "Nyní máme již ve vlastnictví několik pozemků, které budeme chtít pro tuto novou elektrárnu použít," říká Křetínský. Lokalitu výstavby však zatím tají.

Kromě dvou "větrných" investic v Česku chce skupina stavět elektrárny i na Slovensku.

Vedle větrníků už dnes společnost United Energy patřící do skupiny J&T provozuje uhelný energetický zdroj v Komořanech poblíž Mostu. Na místě zdejší teplárny s výrobou elektřiny připravuje výstavbu zcela nového elektrárenského bloku o výkonu 160 megawattů. V současnosti však tento záměr brzdí spory s Mosteckou uhelnou společností o dodávky hnědého uhlí.

Kdo je proti větrníkům

Česko má dnes podle údajů České společnosti pro větrnou energii téměř 70 větrných elektráren. Více než dvě pětiny celkového instalovaného výkonu jsou v Ústeckém kraji, dalších 16 procent je v kraji Olomouckém. Ostatní kraje mají pod deset procent.

Ne všichni jsou ale stavbám větrníků nakloněni, řadu staveb se nepodaří prosadit u občanů či úřadů. Petr Pávek ze Strany zelených dokonce tvrdí, že jejich většímu využití brání dokonce i úředníci ministerstva životního prostředí. "Předpisy ochrany přírody a krajiny a jejich interpretace je zahleděná do sebe, nevnímá souvislosti," tvrdí. Mluvčí ministerstva Jakub Kašpar ale kritiku odmítá: "Na rozhodování o drtivé většině projektů se vůbec nepodílíme. Diskuse probíhá na krajské a místní úrovni."
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů