Pátek, 19. dubna 2024

Rada Zelené energie vypisuje ekologické granty pro rok 2008

Rada Zelené energie vypisuje ekologické granty pro rok 2008

Skupina ČEZ vyhlásila grantové řízení na projekty týkajících se rozvoje obnovitelných zdrojů energie v České republice, k jejichž realizaci dojde v roce 2008. Finanční podpora se vyplácí z Fondu Zelené energie, ve kterém odběratelé Zelené energie a Skupina ČEZ formou příspěvků „zeleného desetníku“ ke každé odebrané kWh Zelené energie letos našetřili 5,7 milionu korun. Jde přibližně o 1,5 milionu korun více, než v roce předešlém. Projekty, které získají podporu, vybere Rada Zelené energie počátkem příštího roku. Žádosti o přidělení grantu pro rok 2008 mohou uchazeči o příspěvek podat do 31. prosince tohoto roku.

Princip přidělování grantů pro rok 2008 se nemění. Výše podpory je u projektů neziskového charakteru zaměřených na výzkum a výstavbu obnovitelných zdrojů limitována částkou jednoho milionu korun na projekt. U osvětových a vzdělávacích programů poskytne Rada Zelené energie na jeden projekt maximálně 500 tisíc korun. Podpora na projekty v oblasti výzkumu pokryje 20-50 % nákladů na realizaci vybraného výzkumného projektu, u projektů v oblasti vzdělání a osvěty jde o 30-70 % nákladů a v případě výstavby nových zdrojů využívajících obnovitelné zdroje energie se podpora pohybuje mezi 10 až 30 %.

„Žádat o příspěvek mohou vědecké instituce, odborné, střední či vysoké školy, neziskové organizace, občanská sdružení, obecně prospěšné společnosti, ústavy sociální péče, domovy důchodců, nadace, obce nebo kraje,“ uvedl předseda Rady Zelené energie, profesor Josef Tlustý, vedoucí katedry energetiky FEL ČVUT. Uspět mohou projekty zaměřené jak na kvalitní výzkum (např.uplatnění nových technologií a využití potenciálu obnovitelných zdrojů), tak na popularizaci obnovitelných zdrojů formou kurzů, seminářů, vzdělávacích materiálů či instalací obnovitelných zdrojů ve vzdělávacím zařízení pro studijní účely. Příspěvky jsou směrovány i přímo na podporu investic do zdrojů využívajících obnovitelnou energii. Mohou jimi být například solární panely, větrné elektrárny, kotle na biomasu či tepelná čerpadla.

V tomto roce se odběratelé Zelené energie přihlásili k odběru zhruba ve výši 28,4 GWh. „V letošním roce jsme se rozhodli zvýšit množství finančních prostředků ve Fondu Zelené energie. Kromě deseti haléřů od odběratelů Zelené energie sami přidáváme „zelený desetník“ za každou odebranou kWh Zelené energie od Skupiny ČEZ. Dáváme tak šanci na uplatnění většímu počtu vybraných projektů,“ říká generální ředitel společnosti ČEZ Prodej Bohumil Mazač.

Kromě příspěvku skupiny ČEZ je letošní navýšení Fondu Zelené energie i důsledkem většího počtu odběratelů Zelené energie. V současné době Zelenou energii odebírá celkem 1611 zákazníků Skupiny ČEZ; z toho jde v 50 případech o velké firmy, jejichž počet se oproti loňskému roku víc než zdvojnásobil.

Projekty roku 2007

V loňském roce, kdy se prostředky z Fondu Zelené energie rozdělovaly poprvé, vybrala Rada Zelené energie ze 102 přihlášených projektů 14, na jejichž realizaci Skupina ČEZ poskytla z Fondu Zelené energie 4,33 milionu korun. V současné době je již 10 projektů plně dokončeno, popř. probíhá realizace podle plánu. Ostatní projekty jsou před dokončením.

Rada Zelené energie

Rada Zelené energie je nezávislý poradní orgán, který tvoří vědci, ekologové a odborníci na obnovitelné zdroje. Jeho členy jsou: Prof. Ing. Josef Tlustý, CSc - vedoucí Katedry elektroenergetiky FEL ČVUT a předseda Rady Zelené energie, RNDr. Libor Ambrozek, předseda ČSOP, Ing. Ladislav Pazdera – ředitel Odboru ekologické energetiky Ministerstva průmyslu a obchodu, Čestmír Klos – redaktor týdeníku Euro, Ing. Josef Sedlák – generální ředitel ČEZ Obnovitelné zdroje, s.r.o., Ing. Jindřich Horáček, Ph.D. - vedoucí správy CHKO Český les.

Podrobnější informace jsou k dispozici na internetové adrese: www.zelenaenergie.cz.

Ivana Vejvodová

tisková mluvčí ČEZ, a. s.


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů