Čtvrtek, 18. dubna 2024

Workshop Ökoenergiecluster – Obnovitelné zdroje v Jihočeském kraji a Horním Rakousku

Workshop Ökoenergiecluster – Obnovitelné zdroje v Jihočeském kraji a Horním Rakousku

Dne 17. října 2007 zorganizovaly občanské sdružení Energy Centre České Budějovice, Hornorakouský svaz pro úspory energií (O. Ö. Energiesparverband) a informační středisko Europe Direct při Krajském úřadu Jihočeského kraje workshop „Ökoenergie-cluster – Obnovitelné zdroje v Jihočeském kraji a Horním Rakousku“.

Tento workshop se konal v rámci 5. ročníku OPEN DAYS – Evropského týdne regionů a měst, který se uskutečnil v Bruselu a partnerských regionech. Nad workshopem převzal záštitu RNDr. Jan Zahradník, hejtman Jihočeského kraje.

Workshop byl určen především firmám z oblasti využití obnovitelných zdrojů energie (solární termika, fotovoltaika, biomasa, bioplyn, malé vodní elektrárny, větrná energie aj.). Přednášející z Jihočeského kraje a Horního Rakouska informovali jak o rámcových podmínkách, výkupních cenách energie a dotacích, tak o stavu využívání obnovitelných zdrojů energie, zvláště pak biomasy.

V současné době činí dle statistiky MPO podíl obnovitelných zdrojů na primárních energetických zdrojích asi 4,5 %. V Jihočeském kraji se nachází asi 180 malých vodních elektráren, v provozu je přes 200 solárních systémů a více než 800 tepelných čerpadel. Nejvíce využívaným obnovitelným zdrojem jak v ČR, tak na jihu Čech je biomasa. Větší instalace zařízení pro spalování biomasy pro výrobu tepla (kotle nad 200 kW) jsou v Jihočeském kraji v provozu asi ve 250 subjektech. V největší míře spalují štěpky a dřevní odpad, dále pak palivové dřevo, rostlinné materiály a pelety.

Ing. Konrad Mayer z O. Ö. Biomasseverband poukázal na to, že roční přírůstek dřeva ve spolkové zemi Horní Rakousko činí 30 milionů metrů kubických, přičemž v současné době se z tohoto množství ročně zpracuje a využije asi 20 milionů kubíků.

Přednášející představili také konkrétní projekty zajímavých instalací z obou regionů. Program uzavřela živá diskuze o energetickém využití jednotlivých druhů biomasy a vývoji trhu s palivy.

  

Pro případné dotazy: Mgr. Ivana Klobušníková, ředitelka Energy Centre České Budějovice, tel.: 387 312 580, mobil: 777 03 03 13, ivana@eccb.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů