Pátek, 29. března 2024

Havlovická konference přinesla inspiraci i naléhavé otázky

Havlovická konference přinesla inspiraci i naléhavé otázky

Ze spalování biomasy se v poslední době stává žhavé a také poněkud kontroverzní téma. Konference s názvem „Energie pro venkov“, která proběhla koncem týdne v Havlovicích, se právě biomasou zabývala nejvíce. Vyvstala zde celá řada otázek, a i když se nepodařilo odpovědět na všechny, hlavní cíl, tedy rozpoutání diskuzí, předávání zkušeností a výměna kontaktů se pořadateli, Centru rozvoje Česká Skalice, podařilo naplnit bezezbytku.

            Pošmourné dušičkové ráno přivítalo v Havlovicích téměř stovku delegátů. Zemědělci, představitelé samospráv, nadšenci, ale i běžní občané, kteří chtějí stavět a zvažují nejvhodnější způsob vytápění. Tato pestrá směsice zaplnila sál havlovického kulturního domu příjemně temperovaného tepelným čerpadlem na 20°C. Páteční program odstartoval chvíli po deváté a skončil teprve chvíli před devátou večerní. Mezitím proběhla desítka přednášek, dvě exkurze, a bezpočet diskuzí a názorových výměn. Sobotní program začínal opět ráno a po dopoledním bloku pěti přednášek konferenci definitivně uzavřela závěrečná odpolední exkurze. V hlavním programu se střídaly teoretické příspěvky s prezentací zkušeností z praxe – ať již z provozu obecních biomasových výtopen, pěstování energetických rostlin a rychle rostoucích dřevin, nebo z provozu solárních systémů či tepelného čerpadla.

            Pohled na problematiku spalování biomasy se často dost lišil – a nejednalo se pouze o etiku, ale i o ryze praktické záležitosti. Například pro představitele samospráv je velkým problémem dostupnost i cena dřevní štěpky a dalších surovin. V tomto ohledu je pro ně tvrdou konkurencí ČEZ, který spaluje biomasu se státní podporou. „Stalo se i to, že jsme měli zásobu paliva zhruba na dva dny, což v zimě opravdu není mnoho. Na trhu s biomasou je asi největším problémem nestabilizovaný trh a nepřipravenost dodavatelů na dlouhodobé závazky. Každý se snaží prodat svůj produkt co nejdráž. Čeká kdo dá víc a vyhýbá se dlouhodobým smlouvám. Trh je nestabilní a ceny často extrémně kolísají. To ale v konečném důsledku není dobré ani pro producenty, kteří mohou jen velmi těžko vytvářet realistické kalkulace a nemají ani jistotu odběru svého zboží.“, řekla k problému Ing. Pavlína Voláková ze Žlutické teplárenské a.s. Společnost, jejímž stoprocentním vlastníkem je město Žlutice, vyrábí teplo z biomasy pro 70% domácností tohoto pětitisícového města a je zřejmě největší veřejnou výtopnou v České republice.

            Všichni účastníci byli naštěstí velmi otevření a respektovali často i dosti odlišné názory ostatních. „Díky konferenci jsem získal možnost, podívat se na problematiku biomasy z poněkud širší perspektivy. Zároveň se mi, myslím, podařilo přiblížit strategii společnosti ČEZ, která je v oblasti obnovitelných zdrojů především naplňováním parametrů, určených politikou státu“, shrnul své dojmy z konference Josef Pavel, který na konferenci prezentoval zkušenosti společnosti ČEZ se spalováním biomasy v Elektrárně Poříčí a Teplárně Dvůr Králové nad Labem. Podobně i ostatní účastníci uváděli rozšíření perspektivy a získání nových kontaktů jako největší přínos konference.

 

Za Centrum rozvoje Česká Skalice

Michal Kudrnáč


V České Skalici, 5. 11. 2007
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů