Pátek, 29. března 2024

Víkend v pasivních domech

Víkend v pasivních domech

Brno, 14. listopadu 2007 – Již třetím rokem se Česká republika stala součástí mezinárodní akce Dny pasivních domů. Cílem této akce je přispět k informovanosti o pasivních domech, tentokrát formou vlastního zážitku. O víkendu 10. - 11. 11. bylo tedy možné navštívit pasivní domy po celé České republice a na vlastní oči se přesvědčit, jak pasivní domy mohou vypadat a jak se v nich vlastně bydlí.

Během víkendu bylo v Čechách a na Moravě k vidění celkem 12 objektů stavěných v nízkoenergetickém a pasivním standardu. Ve většině případů se jednalo o rodinné domy, ale bylo možné shlédnout i dvě školící a seminární centra – v Hostětíně a v Koberovech.

Právě tyto větší objekty přivítaly nejvíce návštěvníků. Během dvou dnů si každý z nich prohlédlo téměř tři sta lidí. Seminární centrum v Hostětíně nabídlo návštěvníkům i své ubytovací kapacity. „Bydlení na zkoušku“ tak zažilo přibližně 50 lidí, mezi nimi i několik rodin s dětmi.

Zpřístupněné rodinné domy nabízely další zážitek. Bylo možné vidět stavbu pasivního domu v různých fázích. Při jedné zastávce jste mohli vidět, jak vypadá hrubá stavba s dokončenou vzduchotěsnící vrstvou, další dům byl zaizolovaný a připravený na fasádu, na poslední návštěvě jste se mohli ohřát v dokončeném pasivním domě. Rodinné domy navštívily řádově desítky zájemců. „Co nás překvapilo, většina návštěvníků přijela poměrně zdaleka, místních lidí bylo minimum“, komentovala akci Daniela Michálková z firmy ASTING CZ.

Přes nepřízeň počasí navštívilo pasivní domy během víkendu téměř 800 zájemců, což ukazuje, že energeticky úsporné stavění nabývá už i v České republice na svém významu. Dokazuje to jak množství domů, jež je postaveno či se staví, tak množství lidí, kteří se o tuto problematiku zajímají. Věříme, že v příštím roce bude počet domů i jejich návštěvnost opět vyšší.

Pokud se i vy chcete dozvědět o pasivních domech více, neváhejte nás kontaktovat.

 

CENTRUM PASIVNÍHO DOMU

Údolní 33, 602 00 Brno

www.pasivnidomy.cz

e-mail: info@pasivnidomy.cz

tel.: 511 111 810
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů