Čtvrtek, 28. března 2024

Cena tepla stoupne až o 20 procent

Cena tepla stoupne až o 20 procent
Tepelná energie od Nového roku v Česku podraží. U zdrojů, které vyrábějí teplo spalováním uhlí, se může cena zvýšit až o 20,7 procenta, teplárny na plyn zdraží maximálně o 16,8 procenta, řekli včera zástupci Energetického regulačního úřadu. Konečná cena pro domácnost bude záležet na tom, jaký zdroj se v regionu využívá a zda se do ceny promítne nová ekologická daň v plné výši.

Například domácnost s plochou bytu 65 metrů čtverečních a průměrnou roční spotřebou 50 gigajoulů, která je připojena na teplárnu spalující uhlí plně zatížené ekologickou daní, zaplatí ročně o 3700 korun více. Jestliže bude teplárna díky současné výrobě elektřiny od daně osvobozena, lidem se účty zvýší ročně o 1950 korun.

Vliv na nárůst ceny tepla od ledna bude mít podle předsedy ERÚ Josefa Fiřta kromě ekologické daně i zvýšená cena uhlí a plynu v příštím roce, a rovněž změna snížené sazby daně z přidané hodnoty z pěti na devět procent.

"Ekologickou daní jsou bohužel nejvíce zatíženy zdroje, které už dnes nejsou levné. Jsou to ty, které spalují uhlí a nevyrábějí kombinovanou výrobu elektřiny a tepla," řekl Fiřt. Daň se proto do konečné ceny promítne u různých tepláren odlišně. Úřad čeká, že podmínky pro osvobození od ekologické daně nesplní minimálně třetina zdrojů v ČR.

Zvyšovat ceny za teplo plánuje většina teplárenských a distribučních společností v Česku. Lidé se proto částečně vracejí k topení uhlím a dřevem, někteří hledají alternativní zdroje energie a zateplují domy.

V některých městech přecházejí bytové domy na topení plynem. V některých regionech se firmy zdražování brání a chtějí zachovat téměř stejné ceny za teplo jako dosud.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů