Čtvrtek, 28. března 2024

Proud nejméně zdraží ČEZ

Proud nejméně zdraží ČEZ
Od ledna příštího roku zaplatí domácnosti za elektřinu o 9,1 procenta více než letos. Na tiskové konferenci Energetického regulačního úřadu (ERÚ) to včera uvedl jeho předseda Josef Fiřt. Poplatky za přenos a distribuci elektřiny (tedy regulované položky) vzrostou o 1,7 procenta.

V celkovém zdražení však není započtena nová ekologická daň, která konečnou cenu zvýší zřejmě o další procento. Sazba daně je 28,30 koruny za megawatthodinu; neplatí se však tehdy, vyrábí-li se elektřina z obnovitelných zdrojů.

Do zvýšení cen elektřiny podle Fiřta není dále započítán nárůst ceny uhlí, dále lednové zvýšení sazby DPH z pěti na devět procent. Dopad má i inflační index ve výši 2 - 2,5 procenta.

"Zvýšení ceny je v souladu s očekáváním. My jsme čekali růst o 10 procent, takže je to mírně pod naším předpokladem. Maloobchodní cena je tvořena z velkoobchodní ceny plus poplatky za distribuci, odráží i inflaci. Myslím si, že přímo reflektuje vývoj na energetickém trhu, kde neustále roste poptávka po elektrické energii, která se stává nedostatkovým zbožím," řekl analytik Patria Finance Robert Keller.

I podle analytika společnosti Atlantik FT Petra Nováka je oznámená výše zdražení elektřiny v souladu s očekáváním. "Jde ale o průměr za celou republiku. Ta je však tvořena osmi regulačními pásmy, pět z nich má ČEZ, dvě E.ON a jedno Pražská energetika," uvedl. "Rozdíly tam tak určitě budou. Například loni regulované složky vzrostly v průměru o 1,2 procenta, ale u ČEZ vzrostly jen o 0,1 procenta, přičemž u E.ON to bylo o 1,7 procenta. Tehdy tak byla cena distribuce od ČEZ levnější," upozorňuje dále Novák.

Nejhlouběji budou muset od ledna podle ČTK sáhnout do kapsy domácnosti s přímotopy. Jestliže odebírají elektřinu od společnosti E.ON na jejím distribučním území zaplatí příští rok o 6100 korun, tedy o pětinu více než letos. O něco menší nárůst bude čekat i zákazníky zbývajících distributorů.

U nejběžnější spotřeby, tedy pokud domácnosti na ohřev vody a topení využívají jinou energii, vzroste cena nejméně zákazníkům společnosti ČEZ. Jejich roční náklady se v roce 2008 zvýší o 576 korun, tedy o 5,8 procenta. Zákazníci společnosti E.ON na jihu Čech a Moravy s nejběžnější spotřebou zaplatí o 9,3 procenta a klienti Pražské energetiky o 9,55 procenta více.

V průměru nejméně vzroste cena v regionech, kde elektřinu dodává polostátní ČEZ. Domácnosti mohou očekávat zdražení o osm procent.

Ceny Pražské energetiky vzrostou o 10,2 procenta a firmy E.ON o 11,1 procenta.

Autoři jsou zpravodajové serveru iHNed.cz
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů