Pátek, 29. března 2024

Nový cíl Googlu? Ekologická energie

Nový cíl Googlu? Ekologická energie
Na sílící diskuse o zhoršujícím se životním prostředí a alternativách, které by tomu mohly zabránit, odpověděl internetový portál Google po svém. Rozhodl se odstartovat "strategickou iniciativu", která by měla najít cestu, jak lze z alternativních zdrojů energie vyrábět elektřinu levněji než z uhlí. Z něj se ve Spojených státech dosud vyrábí zhruba padesát procent spotřebované energie. "Chceme se soustředit především na získávání energie ze slunce, větru či tepla země," citovala agentura DPA spoluzakladatele Googlu Larryho Page.

Počítače - žrouti proudu

Z projektu nazvaného "obnovitelná energie levnější než uhlí" chce přitom v první řadě těžit také samotný Google, který díky němu hodlá snížit své náklady na energie. Poté bude levnější energii nabízet také svým zákazníkům. Google patří ve Spojených státech se svými obrovskými počítačovými centry mezi velké spotřebitele proudu. Jak velká přesně jeho spotřeba je, nicméně nechce říci a odvolává se na firemní tajemství. "Kvůli našim datovým centrům jsme obrovským spotřebitelem energie, tudíž jsme i přirozeným zákazníkem projektu," dodal Page.

Podle odhadů Sandeepa Aggarwala, analytika společnosti Oppenheimer&Co., spotřebuje běžné datové centrum zhruba 300 až 400 megawattů. Google by takových center mohl mít zhruba deset až patnáct. Cílem Googlu je vyrobit jeden gigawatt obnovitelné energie, což podle Page odpovídá spotřebě města, jako je San Francisco. "Jsme optimističtí, že se nám to podaří již během několika let a ne za několik desítek let," dodal. Jeden gigawatt odpovídá 1000 megawattům.

Desítky milionů dolarů

V roce 2008 chce Google do výzkumu a vývoje obnovitelných energií investovat několik desítek milionů dolarů. "Rádi bychom do toho dali ještě více, ale nepodařilo se nám najít dostatek brilantních inženýrů," dodal Page. V příštím roce chce zaměstnat dalších dvacet až třicet lidí a mít z projektu zisk.

Hrozící změna klimatu kvůli spotřebě "špinavé energie z uhlí" přitom podle Sergeyho Brina, druhého spoluzakladatele Googlu, není jediným důvodem pro založení iniciativy. "V mnoha zemích chybí energie, která by byla cenově dostupná, čistá a široce přístupná. To brzdí jejich hospodářský vývoj," citovala jej agentura DPA.

Skeptičtí analytici

Analytici se zatím na nápad Googlu dívají s rozpaky. "Co to kruci dělají? To člověka úplně mate," citovala agentura Bloomberg Jordana Rohana, analytika newyorské společnosti RBC Capital Markets. Podle něj mohou nové aktivity Googlu u některých investorů způsobit obavy z toho, jaké dlouhodobé záměry vlastně firma má.

Dosud Google z 99 procent žil z výnosů z prodeje reklamy. Energie ale přesto není jeho prvním projektem mimo klíčové aktivity, prostřednictvím své filantropické divize Google.org koncern podporuje firmy, laboratoře či univerzity pracující na podobných projektech.

V červnu navíc již s dalšími pěti partnery, mimo jiné například s Microsoftem, založil iniciativu "Climate Savers Computing Initiative", která má pomoci snížit spotřebu elektřiny u osobních počítačů. Jak Page, tak Brin jsou příznivci aut na elektrický pohon, na střeše firemní centrály v kalifornském Mountain View již nyní fungují sluneční panely.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů