Úterý, 19. března 2024

Topení podle Bursíka? Lidé si ho nemohou dovolit

Topení podle Bursíka? Lidé si ho nemohou dovolit

LIBICE NAD DOUBRAVOU - Martin Bursík není první. Nápad rozdávat dotace domácnostem, které se rozhodnou topit ekologicky, měli v minulosti i zástupci některých obcí na Vysočině. Neměli však příliš velký úspěch.

Například bývalý starosta městečka Libice nad Doubravou Jaromír Saidl chtěl finančně podpořit ty obyvatele libického katastru, kteří nemají v dosahu plynofikaci, ale budou mít zájem vyměnit klasické kotle na uhlí za speciální kotle na spalování dřeva.

Jenže dotace se ve velkém nerozdávaly a nynější vedení úřadu v tomto projektu nepokračuje.

„Přiznám se, že dnes ani nevím, jak to s projektem bylo. V současné době má totiž úřad městyse velké starosti s chystanou stavby čistírny odpadních vod a přípravou žádostí o státní dotaci. A stavba čistírny půjde do desítek milionů korun,“ vysvětlil současný starosta Václav Venhauer.

Zároveň dodal, že až bude mít vedení městečka tuto zásadní starost „z krku“, bude se moci zabývat i dalšími možnostmi, jak zkvalitnit v libickém katastru životní prostředí. Důvod, proč ekologický projekt v Libici nad Doubravou skončil ještě dřív, než pořádně začal, poodhalil libický zastupitel, praktický lékař Jiří Ordelt.

Ekologie je drahá
„Topit v kotli dřevem místo uhlím je určitě efektní a šetrné k životnímu prostředí, ale na druhé straně velmi náročné na čas a peníze,“ tvrdí zastupitel. Jak dodává, ví o jednom konkrétním příkladu z okruhu svých známých.

„Opravdu účinný kotel na dřevo si koupil jeden můj kamarád. Jenže kotel má obrovskou spotřebu paliva. Kamarád od té doby, co si kotel pořídil, nedělá celý podzim nic jiného, než se stará, aby měl dost dřeva. Naštěstí se mu podařilo dohodnout se s místním hajným. Stojí ho to moře času a přiznám se, že já při svém pracovním vytížení bych si to dovolit nemohl. Topím ekologicky, ale jinak,“ přiznává zastupitel.

Podobným ochráncům přírody komplikuje snahu i skutečnost, že dříví na topení je málo a zájemců čím dál víc. „Každý rok vypisujeme na dřevo sáhodlouhé pořadníky,“ tvrdí starosta Oudoleně Václav Augustin, který pracuje na polesí Staré Ransko.


Štěpánka Saadouni

http://www.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů