Sobota, 20. dubna 2024

Plyn nejvíc podraží na severu Moravy

Plyn nejvíc podraží na severu Moravy
České domácnosti si od ledna opět připlatí za zemní plyn. Dominantní prodejce plynu v Česku, společnost RWE Transgas, včera oznámil, že zdraží v průměru o 7,4 procenta. Rodina, používající plyn na topení, ohřátí vody a vaření, zaplatí měsíčně víc o 132 korun, lidé žijící v rodinném domku o 160 korun. Mohlo to být ale ještě víc. Analytici čekali i více než desetiprocentní zdražení, ale to přibrzdila silná koruna.

Plyn zdraží, ale i v oblastech, kde "vládnou" firmy, které RWE neovládá. Pražská plynárenská zdraží v hlavním městě v průměru o 6,2 procenta, skupina E.ON, prodávající plyn na jihu Čech, cenu sdělí zítra.

"Od začátku roku se cena ropy zvedla o víc než 40 dolarů za barel. To je přes 70 procent. Dramaticky narostly také ceny ostatních ropných derivátů. Třeba cena těžkého topného oleje vzrostla přes sto procent," vysvětloval zdražení Roman Budinský z RWE.

Podle Blahoslava Němečka z Energetického regulačního úřadu je právě cena komodity pro domácí cenu klíčová. Regulované platby za přepravu a distribuci plynu se totiž na celkové ceně podílejí pouze pětinou. Zbytek připadá na samotný plyn.

Další vývoj je nejasný

Během příštího roku by se cena zemního plynu měla podle Budinského pohybovat na úrovni prvního čtvrtletí. Další vývoj ale nechtěl kvůli nejasnému vývoji na světových trzích odhadovat. "Mezi konkurenčními palivy ale plyn posílil," uvedl manažer. Jeho cena totiž nerostla v uplynulých dvou letech tak rychle jako u elektřiny či uhlí.

Podle analytika Tomáše Kaňky z Global Brokers ale nelze předpokládat, že současný silný kurs koruny vůči dolaru vydrží stále. "Dolar je hodně nízko a zřejmě časem zase o desetinu posílí. Nicméně vývoj cen ropy má cyklickou úroveň. I když dlouhodobě nelze čekat, že by její cena spadla výrazně dolů," uvedl analytik.

Maloodběratelům, jako jsou živnostníci, vzrostou ceny pro 1. čtvrtletí v průměru o 8,7 a středním odběratelům o 7,4 procenta. Živnostník s roční spotřebou 100 megawatthodin zaplatí za měsíc zhruba o 536 korun víc bez DPH. Firmě, která spadá do kategorie středního odběru se spotřebou 2500 MWh ročně, se měsíční účty zvýší o 10 843 korun. Ceny pro velké zákazníky stanovuje RWE na rozdíl od ostatních měsíčně.

V případě domácností ale existují regionální rozdíly. Nejvíc, o 8,9 procenta, pro ně podraží plyn na severu Moravy. Naopak nejméně, o 5,9 procenta, na jihu Moravy. Středočeská a Západočeská plynárenská zvýší ceny o 7,7 procenta, Východočeská plynárenská o 7,3 procenta a Severočeská plynárenská o 6,6 procenta. Tyto firmy patří do skupiny RWE. Cenu tady ovlivňují i rozdílné provozní náklady nebo různá struktura zákazníků.

Energie jdou nahoru

Hlouběji si od příštího roku sáhnou maloodběratelé a firmy i za ostatní energie. Elektřina zdraží průměrně o 9,1 procenta. Ještě větší prostor pro zdražování ale dostaly teplárny. Ty, které teplo vyrábějí z plynu, mohou zdražit maximálně o necelých 17, a ty, co jsou závislé na uhlí, asi o 20 procent.

Zvýšení cen zatím ohlásila například Pražská teplárenská, která zdraží tepelnou energii v příštím roce průměrně o 6,8 procenta. Pro běžnou domácnost to bude znamenat, že zaplatí zhruba o 100 korun měsíčně více. Dalších asi 50 korun měsíčně přidá k ceně zvýšená sazba DPH z pěti na devět procent.

Podobně zdraží i v Plzni. Plzeňská teplárenská od ledna zvýší cenu za teplo o 7,7 procenta. Další čtyři procenta navíc ale bude mít "na svědomí" vyšší daň.

Konečná cena tepla pro domácnost záleží na tom, jaký zdroj se v daném městě využívá a zda se do ceny plně promítne nová ekologická daň. "Tou jsou bohužel nejvíc zatíženy zdroje, které už dnes nejsou levné. Jsou to ty, které spalují uhlí a nemají kombinovanou výrobu elektřiny a tepla," uvedl předseda ERÚ Josef Fiřt. Úřad čeká, že podmínky pro osvobození od ekologické daně nesplní minimálně třetina zdrojů v Česku.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů