Sobota, 20. dubna 2024

EK navrhne zvyšovat podíl zelené energie i podle HDP

EK navrhne zvyšovat podíl zelené energie i podle HDP
Evropská komise navrhne, aby se plán navýšení podílu energie z obnovitelných zdrojů rozdělil mezi členské státy unie také podle jejich hrubého domácího produktu. Komise chce navrhnout, aby z ekologických zdrojů včetně větru a slunečního záření pocházela do roku 2020 pětina její energie proti nynějším 8,5 procenta. Uvedl to Tom Howes z oddělení komise pro energetiku.

Podle návrhu by se podíl takzvané zelené energie zvýšil do roku 2020 o 11,5 procenta. Polovina z tohoto nárůstu, tedy 5,75 procenta, se bude vztahovat na každý členský stát unie. Druhá polovina se rozdělí podle hrubého domácího produktu. "Všechny členské státy se budou muset na úkolu významně podílet. Nikdo nebude odpočívat," uvedl Howes. Návrh chce, aby se nové energetické zdroje přátelské k životnímu prostředí rozložily mezi 27 členských států rovnoměrně. Zároveň ale bere na vědomí omezené možnosti chudších bývalých komunistických států ve střední a východní Evropě.

Na druhou stranu bude muset i bohaté Švédsko, kde zhruba 40 procent energie pochází z ekologických zdrojů, udělat v tomto směru ještě kus práce. Součástí legislativy bude i obchodní mechanismus, aby státy mohly zaplatit jiným zemím za to, že za ně nové zdroje postavily.

Představitelé unie se na 20procentním podílu větrné, solární a další ekologické energie dohodli letos v březnu. Podle zástupců průmyslu je to ale příliš vysoký cíl. Komise má návrh předložit až ke konci ledna příštího roku. Sama komise termín odložila z prosince, aby měla více času na vyjednávání s vládami členských zemí, napsala agentura Reuters.

Evropská komise také chystá opatření, které by mohlo zásadně omezit produkci plodin pro biopaliva. Činitel energetického odboru komise Ewout Deurwaarder podle agentury Reuters řekl, že komise navrhne pravidla, která by po biopalivech používaných v EU požadovala, aby v rámci celého cyklu od výroby po spotřebu byly jejich emise skleníkových plynů nejméně o deset procent nižší než emise způsobované produkcí a využíváním fosilních paliv.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů