Pátek, 29. března 2024

I bezdrátové telefony se začínají zelenat

Vypnutí přístrojů spotřební elektroniky do „spícího“ režimu je dnes samozřejmost.
I bezdrátové telefony se začínají zelenat

Záměr této technologie je snížit spotřebu elektrické energie, ale i "spící" přístroj může být nehospodárný.

U jednoho přístroje se to v domácnosti příliš nepozná, ale při jejich větším spotřeba roste a může být příčinou skrytých výdajů. Při současných cenách za elektřinu i rostoucích požadavcích některých spotřebičů se už dávno nejedná o koruny, ale spíše o stokoruny. V celospolečenském pohledu to pak vůbec nejsou zanedbatelné položky, jak prokázaly četné výzkumy.

Tuto skutečnost si uvědomují i producenti řady dalších výrobků, pro které ještě zcela nedávno spotřeba energie nebyla prioritní záležitostí. Například společnost Siemens Home and Office Communication Devices (SHC) nyní oznámila, že převádí většinu svých bezšňůrových telefonů a širokopásmových přístrojů Gigaset na ECO DECT a ECO Broadband. Tyto produkty označené speciálním logem umožňují měnit vysílací výkon a jsou i jinak energeticky účinné.

Celkový energeticky úsporný balíček zajišťuje výrazné snížení spotřeby energie napříč všemi cenovými třídami těchto přístrojů. Klíčovým aspektem je použití nového spínacího režimu dodávky energie, který spotřebovává o 60 procent méně energie než tradiční režim. Optimalizace displeje, inteligentní systém řízení nabíjení akumulátoru a funkce ECO DECT zajišťují, že používají méně energie a umožňují jejich delší pohotovostní dobu a délku hovorů.

Bezšňůrové telefony, například Gigaset A160, A260, AL140, E360, C470 společně s verzemi obsahujícími telefonní záznamník nebo ISDN, automaticky sníží vysílací výkon téměř na nulu, pokud se používá jen jedno sluchátko a pokud je uloženo v základně. Telefony jako Gigaset C470, SL370, SL560 a jejich varianty s telefonním záznamníkem, ISDN nebo IP také nabízejí nový ECO režim. Aktivací režimu ECO v menu sluchátka se vysílací výkon základny a sluchátka sníží o 80 procent, i když se používá několik sluchátek nebo sluchátko není uloženo v základně. Podobně jako tomu bylo v případě několika generací telefonů Gigaset, snižují všechna sluchátka automaticky vysílací výkon v závislosti na vzdálenosti od základny. Vysílací výkon je například při vzdálenosti osmi metrů pouhých 15 procent.

Výrobce celý projekt navíc pojal komplexně. Například výrobu zajišťují moderní energeticky úsporné stroje. Obaly a zbytkový materiál jsou systematicky oddělovány a recyklovány. Co se týče logistiky, zaměřuje se na použití dopravních prostředků, které nepoškozují životní prostředí - jako jsou vlaky nebo lodě a na účinné využití jejich nákladního prostoru. Na konci řetězce je servis. Zde se výrobce vyhýbá zbytečné výměně součástek a přístrojů díky individualizovanému procesu oprav. S veškerým zbývajícím elektronickým odpadem se nakládá ekologicky.

Autor: Milan Bauman

Zdroj: http://www.inovace.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů