Pátek, 29. března 2024

Solární panely z křemíkových plátů

Solární panely z křemíkových plátů

Společnost IBM představila inovativní proces zpracování použitých polovodičových plátů, který byl vynalezen v jejím výrobním závodě v Burlingtonu ve státě Vermont. Nová technologie pomůže redukovat a znovu využívat tři milióny křemíkových plátů. Jedná se o nový zdroj materiálu pro výrobce solárních panelů, kteří se potýkají s nedostatkem materiálu.

Nový proces pomocí specializované techniky odstraňování vzorů umožňuje přepracovat vyřazené polovodičové pláty – tenké křemíkové disky, na které se tisknou hotové polovodičové čipy pro počítače, mobilní telefony, herní konzole a další spotřební elektroniku – do formy použitelné pro výrobu křemíkových solárních panelů. Organizací The National Pollution Prevention Roundtable (Národní kulatý stůl pro prevenci znečištění, NPPR) byl nový proces nedávno oceněn jako nejcennější technologie roku 2007 z hlediska prevence znečištění. Také Bílý dům za 40 let inovací na poli polovodičů udělil společnosti IBM Národní medaili za technologii, což je nejvyšší americké vyznamenání za technické úspěchy.

Prostřednictvím nového procesu přepracování dokáže IBM účinněji odstranit své „duševní vlastnictví“ z povrchu plátu, takže lze pláty použít buď při interní výrobní kalibraci jako „monitorovací pláty,“ nebo je lze prodat výrobcům solárních buněk, kteří se při výrobě fotovoltaických článků pro solární panely potýkají s rostoucí poptávkou po stejném křemíkovém materiálu.

IBM a ostatní výrobci polovodičů používají křemíkové pláty jednak jako výchozí materiál při výrobě mikroelektronických výrobků – od mobilních telefonů přes počítače až po spotřební elektroniku – a také k monitorování a kontrole nesčetných kroků výrobního procesu. Podle údajů organizace Semiconductor Industry Association se každý den ve všech průmyslových podnicích po celém světě vyrobí 250 000 plátů. IBM odhaduje, že až 3,3 procenta těchto plátů jsou vyřazena jako vadná. V průběhu roku to odpovídá zhruba třem miliónům vyřazených plátů. Protože pláty obsahují duševní vlastnictví, většinu nelze odeslat externím výrobcům k přepracování, a proto jsou rozdrceny a odeslány na skládky, nebo roztaveny a dále prodány.

Nový proces přepracování plátů produkuje monitorovací pláty z vyřazených produktových plátů. Vytváří přitom až 90% energetickou úsporu, neboť IBM už nemusí pro své výrobní potřeby nakupovat obvyklé množství čistých nových plátů. Jakmile monitorovací pláty dosáhnou konce životnosti, jsou prodány výrobcům solárních panelů. Tato odhadovaná energetická úspora znamená celkové snížení uhlíkového dopadu – ukazatele celkového množství oxidu uhličitého (CO2) a ostatních skleníkových plynů emitovaných v průběhu životního cyklu výrobku nebo služby – pro polovodičové i solární odvětví.

Výsledkem programu jsou snížené výdaje za monitorovací pláty a vyšší účinnost zpětného odběru použitých plátů.

Zdroj: http://www.inovace.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů