Čtvrtek, 28. března 2024

Morava se stává rájem solárních elektráren

Morava se stává rájem solárních elektráren
Není to tak dávno, co zdejší odborníci za pomoci map a grafů tvrdili, že elektřina za slunce u nás nemá perspektivu. Právě tento měsíc se však u Jaroslavic na Znojemsku rozběhla největší fotovoltaická elektrárna nejen u nás, ale v celé střední Evropě.

Panely rozmístěné na ploše necelých dvou hektarů mají mít maximální výkon 0,9 megawattu. Ani tím však aktivity skupiny Energy 21 zaměřující se na využití obnovitelných zdrojů energie nekončí. Počátkem roku 2008 bude dokončena výstavba dalších dvou fotovoltaických elektráren v regionu jižní Moravy, Hrádek a Vojkovice. Všechny projekty dohromady představují výkon zhruba 2,4 MW.

Některé z projektů ale budou vhodně využívat i takzvané brownfields, nemovitosti, které nelze bez regenerace smysluplně využít, například bývalé skládky, plochy s ekologickou zátěží a podobně. "Využití brownfields ještě umocňuje zelený aspekt fotovoltaických projektů. Pozemky, které jsou jinak prakticky nepoužitelné, poslouží k výrobě ekologické energie," vysvětluje Tomáš Buzrla, předseda představenstva a ředitel pro akvizice Energy 21.

V roce 2008 hodlá firma do fotovoltaických projektů investovat již asi tři miliardy korun, celkový výkon se potom bude pohybovat v řádu desítek megawatt. A chystá se i za hranice - poohlíží se po možnostech ve Španělsku, Portugalsku nebo Řecku. Řada jednotlivých tuzemských projektů firmy výrazně překoná hranici 1 MW a prvenství Jaroslavic tak nebude mít dlouhého trvání.

Tak tomu bylo i u solární elektrárny v Ostrožské Lhotě, rovněž na jižní Moravě. S maximálním výkonem 700 MW ji tam postavila společnost HiTechMedia Systems letos v létě. Na čele pomyslného žebříčku se tak hřála jen několik málo měsíců. I to je důkaz obrovského rozmachu této formy byznysu, který je v Česku teprve v plenkách. Vždyť dnes mají tuzemské solární elektrárny celkový instalovaný výkon přes tři megawatty.

Provozovatelé elektráren využívajících sluneční svit zdůrazňují příznivý vliv jejich podnikání na životní prostředí. "Spuštěním zařízení v Ostrožské Lhotě zbavíme životní prostředí téměř jedné tisícovky tun oxidu uhličitého, který nebude vypuštěn do ovzduší při výrobě elektřiny z fosilních paliv," konstatoval jednatel HiTechMedia Systems Vladimír Mléčka.

Jenže jejich celkový vliv i v budoucnu bude stále minimální. Ministerstvo průmyslu a obchodu například ve statistikách za loňský rok u procentuálního podílu na celkové výrobě uvádí všeříkající nulu.

Prodělat se nedá

Správně zacílený podnikatelský zájem o energii ze slunce se v podstatě nemůže nevyplatit. Zatím ale hlavně díky velmi výhodným výkupním cenám, ze které musí regionální distribuční společnosti energií z obnovitelných zdrojů podle zákona odebírat. U solární energie je to přes 13 korun za kilowatthodinu. Přitom za proud z klasických zdrojů se vykupuje za cenu přes jednu korunu.

Zákon z roku 2005 byl pro solární energetiku v Česku zásadním impulsem. Dotovaná výkupní cena garantovaná po dobu 15 let je sice napadána jako netržní opatření, podle firem podnikajících ve "slunečním byznyse" ale obsahuje vyjádření skutečnosti, že alternativní zdroje šetří náklady na odstraňování ekologických škod působených klasickou energetikou.

Podle údajů společnosti Prosolar, která fotovoltaické panely dodává a instaluje, se soukromému investorovi náklady vrátí do šesti let, podnikateli do 10 let. S rostoucími cenami energií v důsledku snižování zásob surovin se však tato doba ještě bude zkracovat.

Navíc účinnost solárních panelů se neustále zvyšuje a klesají investiční náklady. Podle některých expertů by to mohlo být až na polovinu v průběhu dalších pěti let.

Kritici vysokých výkupních cen energie z obnovitelných zdrojů se ale s faktem, že význam solární energetiky v Česku poroste, musí smířit.

Stát se zavázal plnit podmínky energetické politiky Evropské unie. Ta si dala za cíl dosáhnout do roku 2020 toho, aby pětinu spotřeby energie pokrývaly obnovitelné zdroje. Z toho vyplývají i některé požadavky na členské státy.

V České republice má podíl alternativních zdrojů do roku 2010 dosáhnout 8 procent, přitom v současnosti to je jen 4,5 procenta. Protože již nepůjde dál výrazně zvyšovat výkon vodních elektráren, zůstává jen slunce, vítr a biomasa.

Občanská "solárka"

Zajímavou podnikatelskou formou jsou takzvané občanské solární elektrárny.

V Německu a Rakousku je to běžný způsob skupinového financování ekologicky nezávadného zdroje energie. U nás by první takové zařízení mělo vzniknout v obci Ohrobec.

"Občanská solárka představují i výzvu pro ekologicky smýšlející občany, jak dát ministru Římanovi najevo, že fotovoltaika opravdu nepatří jen na Saharu. Svědčí o tom příklady i z Německa, kde se ročně instalují solární elektrárny o úhrnném výkonu srovnatelném s polovinou Temelína," říká Josef Dvořák ze společnosti SolWin.cz.

Výhodou fotovoltaických panelů je i snadná montáž, prakticky žádná údržba a téměř nulové provozní náklady. Navíc lze postupně přidávat další jednotky a elektrárnu tak podle okolností (a finanční situace investora) rozšiřovat.

Solární energetika ale nejsou jen fotovoltaické panely a komerční výroba elektřiny. Přinejmenším stejně zajímavé jsou výroba a prodej zařízení pro ohřev vody, poradenství, projektování a dodávky solárních systémů na klíč. Firmy, které se na trhu pohybují, už také zjistily, že jednotlivé typy alternativních energií je vhodné kombinovat. "Jsme připraveni převzít i cizí projekty. Třeba. pro zpracování biomasy, investičně jim pomoci a dovést je k realizaci," říká Tomáš Buzrla z Energy 21.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů