Čtvrtek, 25. dubna 2024

GE Energy expanduje s ekologickými motory Jenbacher spalujícími bioplyn do Polska

GE Energy expanduje s ekologickými motory Jenbacher spalujícími bioplyn do Polska

PRAHA (WR) – Společnost GE Energy dodá dvě kontejnerizované kogenerační jednotky na výrobu elektrické energie, a to včetně motorů Jenbacher, které spalují bioplyn a jsou certifikovány v rámci programu ecomagination, do továrny na výrobu bioetanolu situované v městě Liszkowo asi 250 kilometrů severozápadně od polské metropole Varšavy. Vlastník této kogenerační elektrárny na bioplyn, společnost Agrogaz, je účastníkem ekologického certifikačního programu, v jehož rámci Polsko získává dotace za každou MWh energie vyrobenou z obnovitelného zdroje.

Kogenerační elektrárna o výkonu 2.18 MW využívá bioplyn vzniklý zejména při fermentaci zbytkového bioetanolu z továrny Gorzelnia Liszkowo a z něj pak vyrábí elektřinu, páru a zajišťuje ohřev vody pro výrobní postupy v továrně. Projekt, jehož dokončení je naplánováno na červenec příštího roku, je dosud největší polskou elektrárnou na bioplyn. "Jde o významný projekt, který mimo jiné dokazuje schopnosti bioplynových motorů Jenbacher společnosti GE a naznačuje další potenciální možnosti výroby elektřiny z bioplynu v Polsku, které mohou významně pomoci jak v polských, tak celoevropských iniciativách usilujících o snížení emisí," prohlásil generální ředitel divize plynových motorů Jenbacher společnosti GE Energy Prady Iyyanki.

Společnost Agrogaz je společným podnikem firmy Aufwind Schmack Neue Energien se sídlem v německém Regensburgu a polského dodavatele energie Polenergia. Společnost KG Aufwind Schmack, jež výstavbu elektrárny zajišťuje, je partnerem společnosti Schmack Biogas AG z německého Schwandorfu – ta je předním německým dodavatelem zařízení pro továrny na bioplyn. Letos v září společnost KG Aufwind Schmack koupila dvě kontejnerizované jednotky Jenbacher JMC 320 GS-B.L. od firmy KWE-Technika Energetyczna, jež je autorizovaným distributorem plynových motorů Jenbacher v Polsku. Divize plynových motorů Jenbacher společnosti GE Energy je předním výrobcem plynových pístových motorů, motorgenerátorů a kogeneračních systémů pro výrobu elektrické energie. Plynové motory Jenbacher společnosti GE fungují na zemní plyn nebo na široké spektrum speciálních odpadních plynů, a to včetně bioplynu a skládkového plynu.

Vydavatel: WEBReporter.cz, Česká informační agentura, s.r.o.
Redaktor: Ivo Krobot
Telefon: 420224800977
e-mail: krobot@cianews.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů