Úterý, 23. dubna 2024

Zelená energie zničí přírodu?

Zelená energie zničí přírodu?
Ani zaplavení celé kanadské provincie Ontario - jedenáctkrát větší než Česko, kvůli vybudování vodní elektrárny, by nepřineslo takový výkon, jaký dnes poskytují Kanadě jaderné elektrárny. A kdyby měla větrná energie pokrýt spotřebu USA, musel by se větrníky osadit celý Texas - a ještě by muselo pořádně foukat.

Těmito a dalšími podobnými příklady bojuje známý americký ekolog Jesse Ausubel z Rockefellerovy univerzity v New Yorku za jadernou energii. Ve srovnání s ní podle něj vycházejí "zelené zdroje" naprosto neefektivně. Ještě hůř než vodní nebo větrné elektrárny hodnotí využívání biomasy. Tomu, co vyrobí jediný jaderný reaktor, by podle něj padla za oběť produkce biomasy z 2500 čtverečních kilometrů nejúrodnějších polí. Využívání biomasy ve velkém označuje za zločin.

"Obnovitelné zdroje vypadají atraktivně, když je jich málo. Jakmile je ale začneme produkovat ve velkém měřítku, důsledky budou strašné," napsal Ausubel v časopise International Journal of Nuclear Governance.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů