Čtvrtek, 18. dubna 2024

Sdružení chtějí mluvit do povolování dalšího provozu elektráren

Sdružení chtějí mluvit do povolování dalšího provozu elektráren
Dvě jihočeská občanská sdružení žádají, aby se mohla zapojit do procesu, v němž se rozhoduje o prodloužení provozu Jaderné elektrárny Dukovany.

Jejich účast v řízení opakovaně zamítl Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) s tím, že jediným účastníkem je podle atomového zákona provozovatel, tedy ČEZ.
Sdružení tvrdí, že to odporuje závazkům České republiky vyplývajícím z Aarhuské úmluvy. Proti verdiktu proto sdružení podala rozklad. Pokud jej úřad neuzná, obrátí se na soud, řekli dnes jejich zástupci novinářům.
"Stávající znění atomového zákona je v rozporu s mezinárodní Aarhuskou úmluvou a směrnicemi EIA. Podle těchto dokumentů by měla mít veřejnost právo vyjadřovat se k provozu a správní úřady by měly připomínky zahrnovat a posuzovat je. To se ale neděje," uvedl právník Jihočeských matek a sdružení V havarijní zóně JETE Martin Šíp.
Úmluva usiluje o zlepšení informovanosti veřejnosti o stavu životního prostředí a jeho dopadu na lidské zdraví. Dle dokumentu má každý právo takové informace získat.
Vše se týká povolování dalšího provozu nejstarší české atomové elektrárny, která funguje od roku 1985. Během nedávné minulosti musela žádat o prodloužení provozu všech čtyř bloků. Jihočeské matky se snaží, aby k tomu mohly vznést své připomínky. U prvního a druhého je SÚJB s odkazem na atomový zákon z řízení vyloučil. Nyní se ekologové chtějí opřít o mezinárodní směrnice. Jejich snahou ale prý není zdržovat řízení či jej dokonce mařit.
"Chceme hlavně, aby úřady fungovaly tak, jak mají. Dosud máme zkušenosti, že se snaží podobných účastníků zbavit a veškeré připomínky zamést pod koberec," uvedla Monika Machová-Wittingerová z Jihočeských matek.
Sdružení navíc tvrdí, že jejich snaha s Dukovany se úzce váže i k Temelínu. Stejný proces povolení na další provoz čeká totiž za pár let i mladší jihočeskou elektrárnu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů