Pátek, 29. března 2024

Británie postaví nové jaderné elektrárny

Británie postaví nové jaderné elektrárny
Britská vláda včera formálně posvětila plány na vybudování nové generace jaderných elektráren. Její příklon k energii z jádra zapadá do celosvětového trendu renesance atomové energie.

Kabinet ve své zprávě vysvětluje, že nukleární elektrárny zemi pomohou k plnění jejích ekologických závazků a také jí pomohou vyhnout se přílišné závislosti na importovaných surovinách.

"Nové jaderné elektrárny by měly sehrát spolu s dalšími zdroji významnou roli v energetické budoucnosti naší země," uvedl ministr pro podnikání John Hutton. Zatím ale podle něj není možné naprosto přesně stanovit, jak velký bude podíl energie z nefosilních zdrojů.

Stanovisko Londýna není překvapivé, přestože ještě v roce 2003 se britský kabinet vyjadřoval o budoucnosti energie z jádra velmi skepticky. Situace se totiž rychle mění - stejně rychle jako rostou ceny energie a zvyšují se nároky na ekologické limity.

Velká Británie není v tomto ohledu jediná. K jaderné energii se jednoznačně přiklonily země, jako je Francie či Finsko, které stavějí další atomové elektrárny. Větší podporu má nukleární energie také ve Spojených státech. Je vnímána jako přijatelné řešení pro celosvětové energetické problémy.

Nové elektrárny ve Velké Británii začnou fungovat už v roce 2017, aby země splnila své závazné emisní limity pro rok 2020.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů