Pátek, 29. března 2024

ČEZ rozšíří elektrárnu v Ledvicích

ČEZ rozšíří elektrárnu v Ledvicích
Nový zdroj bude mít výkon 660 MW * Proti zařízením s vysokou účinností nemají hlasitější výhrady ani ekologové

Elektrárenská společnost ČEZ zahájila první etapu budování nového zdroje v Elektrárně Ledvice.
Nejmodernější uhelná elektrárna u nás bude mít hrubou účinnost bezmála 47 procent, což je skoro o polovinu víc než zdroje se zastaralou technologií. První etapa zahrnuje zejména demoliční a přípravné práce.
"Máme za sebou přeložky médií, které vedly na viaduktu mezi elektrárnou a úpravnou uhlí. Díky tomu se mimo jiné zlepší i průjezdnost pod mostem, neboť se zvýší jeho podjezdová výška," uvedl ředitel Elektrárny Ledvice František Strach.
Do závěrečné fáze se blíží demolice objektů dílen a garáží, na jejichž místě vznikne nová skládka paliva. "Ještě tento měsíc skončí i demolice bývalého 200MW kotle a zároveň budou na stejném místě zahájeny výkopové práce pro stavbu nové chemické úpravny vody," doplnil Strach.
Proti moderním zdrojům nemají větší výhrady ani ekologové, kteří na konci loňského roku protestovali výstupem na komín elektrárny v Prunéřově proti prodlužování životnosti zastaralých bloků.
"Modernizace starých bloků je velmi drahá a přitom značně neefektivní. Prunéřov má účinnost pouhých 32 %, po modernizaci se zvedne o 5 %. Zbytek tepla jde pánubohu do oken. Je to plýtvání," tvrdil tehdy kampaňový ředitel Greenpeace ČR Jan Piňos.
Upozornil však, že se protest netýká nových technologií s účinností spalování téměř 50%, jakou jsou právě Ledvice.
Výstavba nového zdroje v Elektrárně Ledvice o výkonu 660 MW proběhne ve čtyřech etapách. Demoliční už probíhá, v prvním čtvrtletí odstartuje stavba obchvatu pro dopravu uhlí.
"Výstavba nového bloku v nynějším areálu elektrárny bude stát desítky miliard korun. Během realizace budou všechny tři bloky v provozu. Poté se bloky 2 a 3 odstaví," poznamenal Strach. Čtvrtý bude v provozu současně s novým zdrojem až do konce své životnosti, tedy ještě déle než 20 let.
Elektrárna Ledvice vyrostla v blízkosti ložisek hnědého uhlí na Bílinsku v letech 1966-69. Původně měla 5 bloků, čtyři o výkonu 110 MW a jeden 200 MW. V letech 1994 a 1998 ukončily provoz dva z nich. Tři zbývající prošly úpravami, včetně odsíření.
ČEZ odsířil v 90. letech většinu svých elektráren. Ekologové však často upozorňují, že s produkcí skleníkových plynů, zejména oxidu uhličitého, si zatím technologové neporadili.
"Jen Prunéřov vypustil v roce 2006 do ovzduší 8,9 miliónu tun oxidu uhličitého, což je 6,5 % všech emisí, které ČR produkuje. Jsme čtvrtí největší znečišťovatelé v Evropě," uvedl už dříve Piňos.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů