Čtvrtek, 25. dubna 2024

Pivovar bude topit jen bioplynem

Pivovar bude topit jen bioplynem
Nošovický pivovar Radegast chystá novou investiční akci, zaměřenou na optimální spalování bioplynu v kotelně pivovaru.

V roce 1994 byl v pivovaru Radegast (dnes je součástí společnosti Plzeňský Prazdroj, a. s.) zahájen projekt pro přečištění odpadních vod, jehož cílem bylo snížit organické znečištění na úroveň komunálních vod. Pro řešení byla vybrána technologie anaerobního přečištění s použitím granulované biomasy v tzv. UASB reaktoru. Tato technologie byla v dané době poměrně průkopnická a použití granulované biomasy bylo první v ČR. Projekt byl zpracován s českou projekční kanceláří ve spolupráci s nizozemskou společností pro dodávku technologií. Výstavba komplexu přečištění trvala šest měsíců. V červnu 1995 byl zahájen zkušební provoz. Start čistírny po spuštění byl téměř okamžitý s dosažením požadovaných výsledků.

ZEMNÍ PLYN NETŘEBA

V současnosti se spaluje ve všech kotlích pivovaru zemní plyn a část bioplynu, který produkuje čistírna odpadních vod. Zanedlouho by však měl pivovar realizovat novou investiční akci na úseku energetiky, zaměřenou na optimální spalování bioplynu v kotelně. Pivovar bude poté využívat celkem 99 % veškerého bioplynu, který vzniká při čištění odpadních vod. Tato investice má přinést finanční úsporu nejméně 1 milion korun ročně, především díky výraznému snížení spotřeby fosilních paliv pro výrobu tepla a také díky většímu využití bioplynu. V tomto objemu úspor přitom není započítán přínos z úspory povolenek na emise CO2. Předpokládaná investice by neměla přesáhnout jeden milion korun, což by znamenalo návratnost projektu během jednoho roku. Realizace projektu by měla trvat přibližně do března 2008.

V současnosti byl zahájen přezkum integrovaného povolení projektu ze strany odboru životního prostředí a zemědělství Moravsko-slezského kraje. Po obdržení souhlasu bude vybrán konečný zhotovitel formou výběrového řízení.

VYSOCE ZATÍŽENÉ VODY

Anaerobní technologie jsou velmi vhodným prvkem při čištění vysoce organicky zatížených odpadních vod, k nimž pivovarské vody bezesporu patří. Organické znečištění je v těchto procesech transformováno z velké části do energeticky využitelného bioplynu. Provozem přečištění odpadních vod došlo ke snížení BSK5 na hodnotu kolem 100mg/l a CHSK se snížilo z hodnot 2600 mg/l na zhruba 600 mg/l. Produkovaný bioplyn má vysoký obsah metanu (80 %) a jeho výhřevnost je kolem 32 MJ/m3. Tento bioplyn je z předčistírny odpadních vod čerpán do kotelny pivovaru, kde se míchá se zemním plynem a slouží jako přídavné palivo pro výrobu tepla.

UASB reaktor za svých 12 let provozu zpracoval zhruba 10 mil. m3 odpadních vod a vyprodukoval přes 5 mil. m3 bioplynu. Rozhodnutí o použité technologii se ukázalo velmi přínosné i ve vztahu k novým trendům ochrany životního prostředí, včetně snižování produkce skleníkových plynů.

manažer životního prostředí
Plzeňského Prazdroje
Ing. Petr Holeček
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů