Čtvrtek, 28. března 2024

Ceny elektřiny poletí nahoru o desítky procent

Ceny elektřiny poletí nahoru o desítky procent
Rychlý růst cen elektřiny bude trápit firmy a domácnosti i v následujících letech.

Šéf dozorčí rady státem ovládaného dominantního výrobce elektřiny ČEZ Tomáš Hüner pro agenturu Thomson Financial uvedl, že ceny porostou ještě v dalších třech až šesti letech.

"Mohlo by to být každý rok o osm až deset procent ročně. Ceny se budou přibližovat cenám v Německu a nahoru je potáhne i skutečnost, že v celé Evropě roste poptávka po energii a není dost nových kapacit," uvedl Hüner pro HN.

Na růst cen elektřiny si stále víc stěžují firmy. Pokud jej začnou více promítat do cen svých výrobků, může to komplikovat snahu centrální banky zkrotit inflaci. Ta se už pohybuje na rekordních hodnotách.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž potvrdil, že ceny porostou. Ohledně rychlosti byl však opatrnější. "Renomované analýzy se shodují, že v závislosti na cenách ropy a plynu poroste i elektřina, ale odhad, že by to bylo až šest let a až o deset procent, patří k těm nejčernějším. Spíše to bude méně."

Růst cen může také hrát významnější roli v debatách o tom, jak v Česku pokrýt spotřebu elektřiny a jaké nové  elektrárny  stavět. Hüner uvedl, že "rozšíření  jaderné   energetiky  je jedinou možností, jak  ekologicky  pokrýt dlouhodobou spotřebu". Spojení slov "  jaderná  " a "  ekologická  " je zřejmou narážkou na Stranu zelených, která je v současném koaličním kabinetu  odpůrcem   jaderné   energie  . Do koaliční smlouvy prosadila, že se nové  jaderné  zdroje stavět nebudou.

Hüner se opřel i do limitů, které blokují důlním společnostem přístup k zhruba miliardě tun hnědého uhlí. Osobně prý věří, že se časem prolomí.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů