Pátek, 29. března 2024

Atomový Saša

Atomový Saša
Český vicepremiér rozjíždí v Evropě lobbování za atomovou energii. Pomoci mají europoslanci, jde o Temelín.

ODS, rozhodující politická síla v tuzemsku, chce přesvědčit Evropskou unii o nepostradatelnosti výroby elektřiny z jádra. Když se jí to podaří, otevře si dveře k zamýšlené dostavbě dvou reaktorů v Temelíně.
Pákou se má stát české předsednictví v první polovině příštího roku, jež si vytklo udržitelnou a bezpečnou energetiku jako jednu z pěti priorit pro dobu řízení Rady EU. Klíčovou roli sehraje vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra (ODS).
"Hlavní argument je bezpečnostní a geopolitický. EU je už dnes z 50 % závislá na dovozu energie, přičemž většina dovozu pochází ze zemí s nestabilními a autoritářskými režimy. Jaderná energie je důležitým prostředkem k nezávislosti a současně nejlevnější nízkouhlíkovou technologií. Je ve veřejném zájmu, aby jaderná energie byla součástí energetického mixu EU i České republiky," konstatuje vicepremiér.
Vypadá to, že místopředseda vlády podlehl tlaku atomové lobby v ODS v čele s předsedou hospodářského výboru Sněmovny Oldřichem Vojířem. Ten mluví o nových reaktorech od loňského října (viz Ekonom č. 41/2007). Pokud Vondra na evropské úrovni pochodí, získá pro svou stranu klacek na domácí zelené, kteří atom odmítají.
Obhájení jádra by přišlo vhod nejenom zastáncům rozšíření temelínských kapacit, ale mohlo by Česko chránit proti případným zásahům Evropské komise do jeho energetické politiky. Na toto nebezpečí upozorňuje analýza sekce EU Ministerstva průmyslu a obchodu, která rozebírá dopady v prosinci podepsané reformní Lisabonské smlouvy. Dokument půjde do vlády.

ČEŠI JAKO JEDEN MUŽ? Pro atomovou energii má Vondra následující argument: Evropská unie se podílí na světových emisích pouze ze 13 procent. "Je nutné otevřeně diskutovat na téma jaderné energie, bez níž se při řešení klimatických změn neobejdeme," zdůraznil před časem v Senátu.
Spojenci se rýsují. V EU budou důležitými pomocníky čeští poslanci Evropského parlamentu (EP), s nimiž se Vondra sešel minulé úterý ve Štrasburku. "V debatě, která byla věnována přípravě předsednictví, slovo jádro výslovně nepadlo. Je však jasné, že když se mluví o udržitelné a bezpečné energetice, je to o atomu," uvedl Petr Duchoň, europoslanec za ODS.
Jeho kolega za KSČM Miloslav Ransdorf tuto úvahu potvrdil: "O tom nepochybujte. Upozornil jsem ostatně pana vicepremiéra, že i Slovinsko má jako prioritu energetiku." Obdobně chápe schůzku s Vondrou Jan Březina (KDU-ČSL). "Jádro pan vicepremiér nezmínil, ale beru to jako výzvu k nám všem, jako k celku."
Pikantní na těchto námluvách je, že Evropský parlament je oficiálně založen na frakcích, nikoli na zájmech. "Na to, že by měl co do činění třeba český komunista s českým lidovcem, se tu nepamatuje. Rozhodující má být politické přesvědčení, ne státní příslušnost. Ve finále však zjistíte, že národní zájmy se tu hájí vždycky," říká bývalý místopředseda EP a současný šéf Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin Miroslav Ouzký (ODS).

NĚCO ZA NĚCO. Poslanec Vojíř očekává, že mezinárodní příklon k atomu umožní přeformulovat programové prohlášení vlády. To na tlak zelených jednoznačně říká, že kabinet nebude plánovat ani podporovat výstavbu nových jaderných bloků. Vláda už přitom rozhodla o zřízení nezávislé odborné komise k posouzení dlouhodobých energetických potřeb ČR, kterou vede akademik Václav Pačes. Lidovcům dostavba Temelína nevadí.
Ostatně i levice tento projekt nezakrytě podporuje. V ČSSD mají velký zájem na tom, aby formální rozhodnutí o dostavbě učinila ODS. Důvod? Sociální demokraté tímto sporem nechtějí zatížit možná příští jednání se zelenými o vládní spolupráci.
Místopředseda Sněmovny a expert ČSSD na evropské záležitosti Lubomír Zaorálek dokonce naznačuje, že ČSSD by mohla zapracovat na změně postoje německé sociální demokracie, která ohlásila (v koalici se zelenými) jaderný útlum do roku 2021.
Sociální demokracie má však podmínku. "Jaderná energetika je nám blízká. Jenže pokud máme v této věci pomáhat, chceme od ODS jasný slib, že nebude zdržovat přijetí nové evropské smlouvy z Lisabonu," žádá místopředseda sněmovny.

AUTOR: IGOR ZÁRUBA
AUTOR: JOSEF PRAVEC
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů