Pátek, 29. března 2024

Podporujeme jádro i obnovitelné zdroje

Podporujeme jádro i obnovitelné zdroje
Jaderné energetice se týdeník Ekonom pravidelně věnuje, psal o ní například v čísle č. 3/2008.

Shrňme si fakta: ČR ve svém pozičním dokumentu prohlásila, že je schopna splnit požadavky evropského práva v oblasti jaderné energetiky. Do toho však nepatří výstavba jaderných elektráren, ani stanovení jejich bezpečnostních standardů. Tyto záležitosti se řídí národními právními řády a mezinárodním právem.
Dále - jak prohlásil v lednu 2008 eurokomisař pro energetiku Andres Piebalgs - EU zvyšuje důraz na obnovitelné zdroje. Jejich podíl na celkové spotřebě primárních energetických zdrojů by měl vzrůst z 6,1 % v roce 2010 na 18 % v roce 2030, podíl výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie na hrubé spotřebě elektřiny má vzrůst zhruba stejně.
I my proto musíme jít cestou maximalizace energetické efektivnosti, úspor energie a vyššího využití obnovitelných i druhotných zdrojů. A v neposlední řadě také vyššího využití alternativních paliv v dopravě.

Z analýzy situace a z podmínek ČR pro naplňování ambiciózních a často vysoce byrokratických přístupů Evropské komise vyplývá, že záměr převést dvacet procent energetické spotřeby u nás na obnovitelné zdroje do roku 2020 nemusí být reálný. Zato snížit emise skleníkových plynů o 20 procent možné je.
Programové prohlášení vlády ale vylučuje i pouhé plánování a přípravu nových reaktorů. Strana zelených jakoukoliv změnu odmítá. Věřím, že zelení nakonec změní stanovisko a uznají, že to bez proudu z nových jaderných bloků po roce 2025 nepůjde. Budování plynových elektráren, o nichž mluví, je sporné. Zvýšilo by závislost na Rusku či arabských zemích.

Česká republika musí zachovat energetický mix. Energii by měla získávat po zhruba 30 procentech z plynu, jaderných i uhelných elektráren. A jen deset procent zbývá na obnovitelné a alternativní zdroje. U elektřiny by došlo k mírnému nárůstu podílu jádra a plynu, snížila by se spotřeba uhlí. Pokud má ČEZ připraven záměr dostavby jaderné elektrárny Temelín, je třeba ho v tom podporovat. Obnovitelné zdroje energie by i tak měly nabývat na významu. Stát musí vytvořit nejen daňové, ale i technologické, zemědělské a energetické prostředí, aby bioplynové stanice mohly růst jako houby po dešti. Avšak za podmínky využití nové generace biopaliv. Už dnes je třeba začít zabezpečovat naši energetickou soběstačnost. Tento fakt musí pochopit i strany, které nejen na soběstačnost, ale ani na energetickou bezpečnost příliš nehledí.

Miloslav Vlček,
předseda Poslanecké sněmovny (ČSSD)

Máte názor na aktuální události?
Zaujalo vás něco ve světě byznysu?
Chcete se k něčemu vyjádřit?
Napište nám, dáme vám prostor. Posílejte e-maily na naši adresu ekonom@economia.cz nebo komentujte přímo jednotlivé články při diskusích na www.ekonom.cz.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů