Pátek, 19. dubna 2024

Ceny uhlí míří do rekordních výšin

Ceny uhlí míří do rekordních výšin
Firmy i domácnosti, které nakupují k vytápění nebo pro svou výrobu uhlí, se budou muset připravit na růst cen. Zvlášť černé uhlí totiž v letošním roce bude výrazně zdražovat. Důvodem je vývoj na světovém trhu, domácí inflace i náklady spojené s ekologií.

Světové ceny černého uhlí vyskočily začátkem týdne na nový rekord přes 115 dolarů za tunu. Za rekordním růstem stojí globální propad nabídky, zesílený výpadky u klíčových exportérů suroviny. Na růst ceny navíc tlačí vysoká poptávka z Číny, kterou sužuje nejchladnější zima za poslední půlstoletí. Energetické černé uhlí tak jen za poslední týden v australském přístavu Newcastle zdražilo o 23 dolarů na 116,44 dolaru za tunu. Podle analytiků budou ceny dále růst a ovlivní i cenu v Evropě. "Česká republika by neměla být výjimkou," soudí analytik firmy Colosseum Petr Čermák.

Nejdříve pocítí podle expertů zdražení české rodiny, až si na podzim začnou nakupovat palivo na další topnou sezonu.

K vytápění v České republice uhlí používá zhruba 450 tisíc domácností. Těm už na letošní roky stouply ceny uhlí o deset až patnáct procent.

Už loni zdražily hnědé uhlí například Severočeské doly ze skupiny ČEZ, které mají na trhu 46procentní podíl.

Surovinu vedle rostoucích vstupů prodražily i náklady na ochranu životního prostředí. "Tento nárůst byl v průměru osmiprocentní. Od nového roku navíc do ceny vstupuje takzvaná ekologická daň," uvedl mluvčí dolů Vladimír Budinský. U dlouhodobých kontraktů na uhlí pro průmyslové použití se obvykle zohledňuje inflace. "V průměru to představuje zvýšení asi šestiprocentní," říká Budinský.

Zdražování uhlí potvrdila bez bližších podrobností i zástupkyně největší domácí černouhelné společnosti OKD. "Ceny uhlí se všeobecně zvyšují. Vzhledem k podmínkám smluv s našimi partnery ovšem nemůžeme zveřejňovat další podrobnosti ani blíže komentovat cenový vývoj," řekla místopředsedkyně představenstva OKD Miloslava Trgiňová.

Většina firem, jež černé či hnědé uhlí odebírají - včetně elektrárenské společnosti ČEZ - je ale proti prudkým výkyvům ceny alespoň do určité míry chráněna dlouhodobými kontrakty.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů